29 march 2024, 17:08 views 30371
Materiale din compartiment: All news | Photo gallery | Video gallery |

Mateuţi, district Rezina

Statut:
Sat
Prima atestare:
1550
Populaţia:
2045 mii locuitori

Mateuţi este un sat şi comună din raionul Rezina. Satul are o suprafaţă de circa 1.81 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.41 km. Mateuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul  Mateuţi este situat la o distanţă de 8 km de oraşul Rezina şi la 129 km de Chișinău.

[top]Istoria localitații

Satul Mateuți este atestat documentar prima dată la 3 aprilie 1550 în timpul domniei lui Iliaș Voievod, într-un hrisov domnesc, în care se menționează stăpînii moșiei satului, frații Tatiana și Tătar, care au primit-o drept moștenire de la tatăl lor, Copcea.

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2045 de oameni, dintre care: 49.14% - bărbaţi și 50.86% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului este următoarea: 98.97% - moldoveni, 0.54% - ucraineni, 0.34% - ruşi, 0.05% - găgăuzi, 0.10% - alte etnii.

[top]Sfera socială

Sistemul educațional din localitate include școala medie cu o capacitate de 640 locuri, construită în 1973; grădinița de copii, cu o capacitate de 120 locuri. Casa de cultură în complex cu sala sportivă cu o capacitate de 450 locuri și-a deschis ușile în anul 1990.

[top]Resurse naturale

Teritoriul unde este amplasat satul Mateuții reprezintă un relief deluros-ondulat, care face parte din înălțimea nistreană. Structura rocilor este formată din argile, alivrite, nisipuri și calcaruri. Satul Mateuți dispune de cernoziomuri levigate și podzolite, soluri cenușii de pădure și ale silvostepei înălțimii Rezina. Dintre resursele naturale la Mateuți se extrag argila, calcarul, nisipul.

[top]Monumente istorice

Lîngă satul Mateuți au fost descoperite rămășițele unor așezări și cimitire aparținînd culturilor tripoliană, tracică (sec. VIII-VII î.Hr.), Cerneahov (sec. II-IV), precum și monumente medievale (sec. XIII-XIV). În pădurea de lîngă Mateuți arheologii au descoperit urmele unei cetățui getice din secolele IV-III î.Hr.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1897
Populația:
9801 locuitori

Donduşeni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Donduşeni. Amplasat în vecinătatea căii ferate Bălţi-Ocniţa, oraşul Donduşeni este situat la 211 km nord de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 9801 de locuitori. Apariţia oraşului Donduşeni este legată de construcţia căii ferate Bălţi-Ocniţa, finalizată în anul 1893. Odată cu începutul circulaţiei trenurilor pe calea ferată nou construită,  este înfiinţată staţia de cale ferată Donduşeni, pe lîngă care crescu o localitate, înregistrată în 1897 ca unitate administrativă.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.