29 march 2024, 12:26 views 54332
Materiale din compartiment: All news |

Ciorescu, the municipiu Chisinau

Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
5525 locuitori

Ciorescu este un sat şi comună în componenţa municipiului Chișinău. Satul Ciorescu are o suprafaţă de circa 0.79 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 4.06 km. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Ciorescu, Goian, Făureşti. Satul Ciorescu este situat în centrul Moldovei, la o distanță de 14 km de Chișinău. Hramul satului Ciorescu se sărbătoreşte la 27 octombrie.

[top]Populația

La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului Ciorescu constituia 5525 locuitori, dintre care 49.47% - bărbaţi și 50.53% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului este următoarea: 80.63% - moldoveni, 7.62% - ucraineni, 8.33% - ruşi, 1.27% - găgăuzi, 0.74% - bulgari, 0.02% - evrei, 0.02% - polonezi, 0.02% - ţigani, 1.36% - alte etnii.

[top]Istoria localitații

Se cunoaşte că satul Ciorescu a apărut odată cu deschiderea Şcolii de Agricultură în numele lui Ion Gheorghe Ciorescu, negustor de breasla a treia, de origine grec, locuitor a oraşului Chișinău, care a trăit în sec.XIX şi s-a stins din viaţă în 1887. Din izvoarele istorice se poate constata că Ion Gheorghe Ciorescu cumpără moşia de lîngă localitatea Cricova prin anii’60 ai secolului al XIX-lea. Prin proiectul special din 1871 au fost delimitate hotarele moşiei de pămînturile proprietarilor vecini.

[top]Resurse naturale

Localitatea Ciorescu este aşezată pe un relief cu văi şi dealuri, pantele cărora sînt parte pietroase, parte pămînturi arabile. Flora şi fauna au o diversitate relativ mică. Pe pantele dealurilor ce coboară spre rîul Ichel, afluent al rîului Nistru, cresc diferiţi arbuşti, plante, etc. În solul de la suprafaţă se întîlnesc rămăşiţe a vietăţilor Mării Sarmaţiene care în trecutul îndepărtat a acoperit teritoriul Moldovei. Din faună se pot întîlni şopîrle, şerpi, păsări de diferite specii. Apele subterane sînt sărace, în verile secetoase se resimte criză de apă potabilă.

[top]Sfera socială

Pe teritoriul comunei activează : • Grădiniţa nr. 220 • Liceul „N. Bălcescu” • Şcoala medie rusă nr. 45 • Şcoala de arte • Centrul de cultură • Biblioteca publică • IMSP Centru Sănătate Ciorescu

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1854
Populația:
844 locuitori

Semionovca este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Semionovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Ștefan Vodă și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 844 de oameni. Satul Semionovca a fost menționat documentar în anul 1854.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.