28 march 2024, 21:24 views 58675
Materiale din compartiment: All news | Photo gallery | Video gallery |

Şerpeni, district Anenii Noi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1517
Populația:
3585 locuitori

Şerpeni este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Satul are o suprafaţă de circa 2.37 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 8.41 km. Comuna Şerpeni are o suprafaţă totală de 43.86 kilometri pătraţi și un perimetru de 54.18 km. Şerpeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume.

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3585 de oameni, dintre care 49.99% - bărbaţi și 50.01% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului arată astfel: 99.02% - moldoveni, 0.39% - ucraineni, 0.28% - ruşi, 0.22% - găgăuzi, 0.06% - bulgari, 0.03% - alte etnii. În satul Şerpeni au fost înregistrate 1040 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.5 persoane.

[top]Istoria localității

Capul de pod Șerpeni a fost creat în aprilie-mai 1944 de către unitățile armatei a 5-a sovietice. Capul de pod Serpeni prezenta o linie de front de aproximativ 8-15 km și un spate al frontului de peste 5 km, dotat cu un sistem sigur de întăriri: trei rînduri de tranșeie, adăposturi pentru artilerie, tancuri, mașini blindate, treceri peste Nistru etc. Înălțimile din imediata apropiere a localității Șerpeni erau controlate de unitățile armatei germane, care includeau un efectiv de 4 divizii motorizate, 270 tancuri, 60 avioane, etc. În luna iunie, armata germană a întreprins cîteva operațiuni de distrugere a Capului de pod Șerpeni, dar fără rezultat. În august, Capul de pod Șerpeni se afla deja sub controlul unităților armatei a 5-a a generalului N. Berzarin. Principalul scop al unităților sovietice, dislocate în acest teritoriu, era de a induce în eroare conducerea germană creînd impresia că ofensiva generală a operației Iași-Chișinău va începe de la Capul de pod Serpeni. La 18 august 1944 a avut loc operațiunea de recucerire a satului Șerpeni și unirea a două capuri de pod, Șerpeni și Speia. Operațiunea militară de la Șerpeni a reprezentat una din cele mai sîngeroase lupte desfășurate pe parcursul pregătirii și desfășurării operațiunii Iași-Chișinău. Luptele de la acest cap de pod s-au soldat oficial cu jertfa a 11360 de ostași, numai de partea sovietica. In mormîntul frățesc din așa-numita Grădină boierească se presupune că au fost înmormîntați circa 20 000 oameni. Hramul satului - 6 mai, sărbătoarea Sfîntului Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruinţă.

[top]Monumente istorice

Capul de Pod Șerpeni reprezintă un Complex memorial de cultură și recunoștință. Edificarea Complexului a început în anul 1995. În 2003 au demarat lucrările de reconstrucție generală a Complexului. Deschiderea oficială a avut loc la 22 august 2004. Complexul memorial înglobează recunoștința și atitudinea omenirii față de victimele de război, care și-au pierdut viața în timpul evenimentelor tragice din lunile aprilie-august ale anului 1944. Complexul „Capul de pod Șerpeni” cuprinde mai multe obiective cu caracter monumental artistic care relevă evenimentele ce s-au petrecut pe aceste locuri în anii celui de-al II-lea război mondial. Centrul compozițional este reprezentat de două valuri de pămînt aranjate pe cerc care simbolizează două părți beligerante. Cercul este întretăiat de două axe în formă de cruce. Axa principală începe cu porțile de intrare, trece prin Arca gloriei și se termină în terasa cu vedere spre r. Nistru. Axa secundară începe cu Capela durerii în interiorul căreia se află un safeu ce pastrează lista celor căzuți la Șerpeni și se termină cu Mormîntul soldatului necunoscut. La intersecția acestor două axe se află Focul veșnic. În zidul de pămînt situat pe partea dreaptă a axei principale sunt plasate 4 blocuri de granit pe care sînt înscrise denumirile armatelor sovietice participante la operațiunile militare de la Șerpeni. Tot aici, pe un semicerc mai mic retras spre centru sunt amplasate 22 de plăci de granit cu inscripția diviziilor participante aici. Toate acestea luate la un loc formeaza Aleea Victoriei. Pe semicercul din stînga axei principale se află 22 de plăci de granit cu inscripții comemorative. Ele formează Aleea Tristeții.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1929
Populația:
103 locuitori

Romanovca este un sat din cadrul comunei Pepeni, raionul Sîngerei. Localitatea Romanovca se află la distanța de 29 km de orașul Sîngerei și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 103 oameni. Cătunul Romanovca a fost întemeiat în anul 1929.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.