Go to section: History
14 september 2023, 16:30 History views 42644
Ștefan cel Mare – moștenitorul împăraților bizantini
14 september 2023, 16:30 History views 42644

Ștefan cel Mare – moștenitorul împăraților bizantini

550 de ani în urmă domnitorul Moldovei, Ștefan cel Mare se căsătorea cu Maria de Mangop, o prințesă din neamul imperial al Paleologilor și astfel devenea, de jure, moștenitor al tronului, titlului împăraților Bizanțului și misiunii de apărător al creștinismului.   

Din „Letopiseţul anonim (numit odinioară „de la Bistriţa”), aflăm că „În anul 6980 (1472) luna septembrie 14 Ştefan voievod şi-a luat de soţie pe cneaghinea Maria de Mangop” − principat din sud-vestul Crimeei. Căsătoria sa a fost un eveniment simbolic: cununia cu Maria de Mangop a fost oficiată în ziua Înălțării Sfintei Cruci.

Asumîndu-și rolul de apărător al creștinismului, Ștefan cel Mare a știut să-și rezerve și titulatura imperială a împăraților Bizanțului. Astfel, în cronica de curte a lui Ștefan cel Mare el este numit de cîteva ori împărat. Căderea Constantinopolului, schimbarea centrului de greutate a luptei antiotomane la Dunărea de Jos, creșterea influenței internaționale a Moldovei lui Ștefan cel Mare îl autoriza pe marele domnitor să transforme Moldova într-un nou centru al creștinătății răsăritene.

Ştefan al III-lea cel Mare, voievod şi domnitor al întregii Ţări a Moldovei, a respectat tradiţia suveranilor din acele vremi: de a avea soţii din familii princiare, regale: una − cneaghină de provenienţă ruso-ucraineană − Eudochia, alta de viţă bizantină, − Maria de Mangop (moare la 19.12.1477 și este îngropată la mănăstirea Putna.), a treia −o valahă (munteancă) − Maria de Valahia.



Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1529
Populația:
224 locuitori

Grimeşti este un sat din cadrul comunei Bogdăneşti, raionul Briceni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 224 de oameni. Prima atestare documentară a satului Grimeşti, cu numele Grămeşti, din ţinutul Hotin, datează din aprilie 1529.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.