Go to section: History
31 july 2015, 16:56 History views 13403
Arheologii sînt convinşi că fortăreaţa a fost construită în secolul al XV-lea (Video)
Photo: dniester.eu
31 july 2015, 16:56 History views 13403

Arheologii sînt convinşi că fortăreaţa a fost construită în secolul al XV-lea (Video)

Un grup de arheologi şi studenţi sunt convinşi că Cetatea Soroca a fost construită în secolul al XV-lea, adică în timpul domniei lui Ştefan cel Mare. După numeroase săpături, au fost descoperite mai multe vestigii care demonstrează acest lucru, relatează Mesager.

Săpăturile arheologice au început acum trei ani. Chiar dacă pe cetate există o placă care atestă existenţa ei din timpul domniei lui Petru Rareş, arheologii presupuneau că fortăreaţa a fost construită mult mai devreme. Săpăturile din acest an confirmă că, mult mai devreme, pe acest loc a existat o cetate din lemn construită pe vremea lui Ştefan cel Mare.

„Cînd am venit, pe un panou scria că cetatea a fost fondată de către Petru Rareş. Astăzi sîntem convinşi că cetatea a fost începută de Ştefan cel Mare şi drept argument serveşte o placă decorativă cu stema dinastică, stema de stat a Moldovei medievale, pe care specialiştii o datează cu anii 1480-1490", a declarat Ion Tentiuc, şeful Sectorului Arheologie de la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie.

„Cetatea este din secolul al XV-lea, sînt şi obiecte din secolul XIV, începutul sec. XV. Pe locul acesta este o altă cetate din lemn şi pămînt. Noi spunem de cetatea lui Petru Rareş, este o continuitate a primii cetăţi care a fost din lemn şi pămînt", menționează Nicolae Bulat, muzeograf la Cetatea Sorocii.

Studenţii care au participat la săpături au găsit mai multe monede vechi, ghiulele și bucăți de ceramică. Ulterior, obiectele găsite vor fi predate Muzeului de Istorie și Etnografie din orașul Soroca.

La mijlocul lunii mai, Cetatea Soroca şi-a redeschis uşile pentru vizitatori, după doi ani în care au fost efectuate mai multe lucrări de conservare. Astfel, au fost restaurate turnurile cetăţii, a fost reparat drumul de strajă şi scările de la intrare. Totodată, a fost amenajată curtea cetăţii. Valoarea proiectului a ajuns la două milioane de euro.

Reamintim, că informaţii exhaustive despre Istoria arhitecturiiMonumentele de arhitectură; Arhitectura peisagistică; BisericiArhitectura rupestrăCetăţi şi fortificaţiiComplexe monasticCladiri industrialConstrucţii inginereştiEdificii publiceArhitectura locuinței tradiționalePersonalităţi ale arhitecturiiTipologia clădirilor, pot fi vizualizate la compartimentul Cultura - Arhitectura al proiectului moldovenii.md.

Source: trm.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1802
Populația:
524 locuitori

Noroceni este un sat din cadrul comunei Ghetlova, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Orhei și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 524 de oameni. Satul Noroceni a fost menționat documentar în anul 1802.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.