Go to section: History
12 february 2023, 10:30 History views 30987
Republica Democratică Moldovenească la 106 de ani
12 february 2023, 10:30 History views 30987

Republica Democratică Moldovenească la 106 de ani

106 de ani în urmă, la 2 decembrie 1917, Sfatul Ţării a proclamat Republica Democratică Moldovenească în Federaţia statelor ruseşti. Încă la 1 decembrie „Sfatul Ţării trece imediat la elaborarea, după minuţioase discuţii, a aşa-numitei „declaraţii” a Sfatului Ţării” (aşa scrie P. Cazacu, 1924). Declaraţia, adresîndu-se Moldovenilor şi noroadelor înfrăţite ale Republicii Moldoveneşti, proclama:

„...Avînd în vedere aşezarea rînduielii obşteşti şi întărirea drepturilor cîştigate prin revoluţie, Basarabia, sprijinindu-se pe trecutul său istoric se declară de azi înainte Republică Democratică Moldovenească, care va intra în alcătuirea Republicii federative democratice ruseşti ca părtaş cu aceleaşi drepturi...”.

Se declara că „cea mai înaltă ocîrmuire a Republicii Democratice Moldoveneşti este Sfatul Ţării”, dar numai „pînă la chemarea Adunării poporane a Republicii Moldoveneşti” (Constituanta). Una din primele sarcini ale Sfatului Ţării era „să cheme în timpul cel mai scurt Adunarea poporană (Constituanta) a Republicii Moldoveneşti”. Altă sarcină – „Să împartă norodului muncitor tot pămîntul fără plată, pe temeiul folosirii drepte”.

Este semnificativă pentru mentalităţile de atunci discuţia privind numele republicii. De pildă, membrul Sfatului Ţării C.Misircov (bulgar) susţinea că ar trebui numită „Republică Basarabească”. P.Erhan i-a răspuns: „Numele republicii trebuie să-l dăm după numele acelui popor care domină (numeric) în Basarabia... Astăzi noi cu mîndrie putem declara că noi sîntem moldoveni. Noi nu putem să ne denumim după numele unui oarecare mititel autocrat, domnitor”. I.Pelivan a confirmat: „Mărturiile istorice ne vorbesc anume în folosul denumirii Republicii Moldoveneşti”. Republica Democratică Moldovenească avea propria stemă și steag

În vederea realizării scopurilor formulate în Declaraţia din 2.12.1917, la 7.12.1917 a fost format Sfatul Directorilor Generali (guvernul), alcătuit din 9 directori generali (miniştri) în frunte cu P.Erhan, care deţinea şi portofelul de director al agriculturii. Dar „situaţia reală a noii republici, - constată P.Cazacu, fost ministru în guvernul republicii, - nu corespundea aparenţelor”.

Însă deja la 7 decembrie 1917 două regimente românești, sub pretextul achiziției de alimente, au trecut Prutul ocupînd Leova și cîteva sate de la frontieră. În primele zile ale lui ianuarie 1918 trupele române au trecut frontiera și au ocupat Moldova, iar la 27 martie Sfatul Țării, înconjurat de trupele românești a votat unirea cu România. Astfel a fost lichidată Republica Democratică Moldovenească.

Keywords:

istoria , Moldova , democratie

Comments

 (1)
  • #1 romanov Reply Quote selected
    Istoria nu a fost asa. Sfatul Tarii a chemat armata romana in Basarabia de jafurile si crimele trupelor tariste care se retrageau in dezordine. Deasemenea populatia era intr-o anarhie totala. Strigi hotii, chemi de ajutor si inventezi apoi istorii de asediu si neadevaruri. Ati scris bine totusi ca nici in limba materna in Basarabia nu era voie de la muscali. Rusine! (asta se numeste mancurtism) 
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
285 locuitori

Ursari este un sat din cadrul comunei Buda, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Călărași și la 65 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 285 de oameni. Satul Ursari a fost menționat documentar în anul 1859.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.