Go to section: History
27 september 2023, 16:30 History views 25464
Viața la curtea domnilor Moldovei
27 september 2023, 16:30 History views 25464

Viața la curtea domnilor Moldovei

Curţile domnitorilor Moldovei s-au aflat în cetăţile de scaun: Baia, Suceava, Iaşi. Aici locuiesc domnul şi familia sa, boierii, dregătorii şi slujitorii, curtea fiind şi reşedinţă domnească.

Curtea este locul în care se desfăşoară activitatea administrativă şi juridică a domnului şi unde se iau hotărîrile de natură politică, militară, fiscală. Aici domnitorul convoacă “Sfatul domnesc”, la care participă principalii dregători.

În afara curţii domneşti, domnul şi dregătorii săi obişnuiesc, ca şi suveranii apuseni, să petreacă anumite perioade de timp deplansîndu-se dintr-un loc în altul pentru rezolvarea problemelor administrative sau juridice locale. De aceea, unii domni construiesc reşedinţe pe moşiile care aparţin domeniului domnesc, Ștefan cel Mare fiind posesorul celor mai multe asemenea curţi locale: la Dorohoi, Hîrlău, Piatra Neamţ, Vaslui.

Domnul se înfăţişa supuşilor săi în toată strălucirea, cu sfetnicii şi dregătorii curţii, cu ostaşii lui credincioşi, cu suita de cărturari care scriau actele şi scrisorile.

Petrecerile şi vînătoarea constituie principalul mod de petrecere a timpului în afara treburilor politice. La aceste petreceri sînt întotdeauna prezenţi rapsozi  şi cîntăreţi, de la un anume moment (după secolul al XV-lea) nefiind lipsiţi Lăutarii.

Keywords:

Moldova , istoria , domnitori

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1813
Populația:
4525 locuitori

Gaidar este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Gaidar este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de municipiul Comrat și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 4525 de oameni. Satul Gaidar a fost menționat documentar în anul 1813.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.