Go to section: History
02 june 2021, 15:00 History views 90649
02 june 2021, 15:00 History views 90649

De unde avea Ştefan cel Mare bani pentru războaie?

Izvoarele nu ne îngăduie să reconstituim cu exactitate potenţialul economic al Moldovei în timpul domniei lui Ştefan cel Mare.

Datele istorice sînt foarte lacunare la acest capitol. Moldova în acea epocă avea circa 400 000 de locuitori. Aceşti oameni trăiau mai mult în sate, oraşele cele mai mari ale Moldovei din acea vreme – Cetatea Albă şi Suceava – nu depăşeau 10 000 de locuitori. Comerţul era modest, deşi Moldova era o verigă a vestitului „drum moldovenesc“ care făcea legătura între Orient şi Europa Centrală. Totuşi, doar o mică parte dintre produsele locale erau vîndute pe piaţă, iar majoritatea locuitorilor erau agricultori preocupaţi să-şi asigure cît mai multe dintre nevoi din producţia proprie.

Banii domnitorului, atîţia cîţi îi avea, îi obţinea fie din taxele vamale, fie din dările indirecte impuse oraşelor, fie din unele vînzări de bunuri domneşti, fie din diverse surse neregulate (prăzi, topire de obiecte din metal preţios, daruri etc.).

Deşi circulaţia monetară nu era cu totul absentă, economia Moldovei şi puterea domnului nu se bazau însă atîta pe bani, cît pe controlul asupra pămîntului şi asupra oamenilor. Atunci cînd Ştefan avea de construit o cetate sau o mănăstire, el nu aloca bani pentru proiectul respectiv, ci punea pe locuitori să muncească în contul obligaţiilor lor faţă de domnie.

Materialele folosite erau şi ele obţinute gratuit, cu excepţia, desigur, a celor care nu se puteau găsi la nivel local. Aşa au fost construite cetăţi precum cele de la Chilia şi Roman, aşa au fost construite multele mănăstiri ctitorite de Ştefan.

Aşa ne putem explica cum a putut Ştefan să lupte şi să construiască de-a lungul domniei sale, deşi cele două activităţi nu s-au suprapus, ci mai degrabă au alternat.

Comments

 (1)
  • #1 sstefan Reply Quote selected
    Nimic mai fals ! Ca sa tragi concluzia ca "sursele de informatii sunt lacunare" inseamna ca intr-adevar nu ai cautat si consultat sursele de informatii. Afirmatia prezinta deci situatia concreta a autorului articolului, nu situatia generala. Desigur, o documentare serioasa presupune intocmirea unei liste bibliografice si petrecerea multor zile in diverse biblioteci, dar ca sa fie ceva mai simplu va indrum catre exceptionala lucrare a maiorului D. I. Georgescu, aparuta in 1923 la Campulung (Tipografia si libraria Vladescu si fiul) sub titlul "Rasboaiele lui Stefan cel Mare si ale lui Mihaiu Viteazu" (am respectat intocmai modul de exprimare si scriere utilizat de lucrarea originala)dar mai ales "Istoria Armatei Romane si a razboaielor poporului romanesc" de acelasi autor, aparuta in 1928 la Bucuresti, Tipografia Geniului. In aceste lucrari bine documentate veti gasi detalii privind organizarea administrativa a Moldovei pe timpul lui Stefan cel Mare si a modului in care realiza finantarea statului. In cuprinsul lucrarii sus-mentionate gasiti aspecte cum ar fi: societatea si viata Moldovei, armata moldoveneasca, modul in care se realiza mobilizarea si concentrarea etc. Afirmatia potrivit careia "comertul era modest" este complet falsa, tocmai comertul fiind sursa principala a banilor din vistierie, si nu era deloc "o sursa modesta".
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
318 locuitori

Bezeni este un sat din cadrul comunei Izvoare, raionul Floreşti. Amplasat pe malul rîului Căinari, Bezeni se află la o distanță de 26 km de orașul Florești și la 156 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 318 oameni. Satul Bezeni a fost atestat documentar la 20 august 1588.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.