Go to section: History
25 june 2023, 13:00 History views 24586
25 june 2023, 13:00 History views 24586

Constantin Cantemir – părintele lui Dimitrie

Azi, 25 iunie, se împinesc 338 de ani de la începutul domniei lui Constantin Cantemir în Moldova. După mazilirea lui Dumitraşco Cantacuzino la 1685 (din a treia sa domnie), vine la tronul Moldovei, sprijinit de turci Constantin Cantemir (1685-1693). În anul 1672 el a salvat haremul sultanului Mahomed al IV-lea, care era să fie acaparat de polonezi după bătălia de la Hotin. Pentru această ispravă, după detronarera lui Dumitraşco Cantacuzino, Constantin Cantemir devine domn al Moldovei. A ajuns pe tron la bătrînețe, la vîrsta de 73 de ani.

Constantin Cantemir a introdus cîteva biruri noi. A încercat să stîrpească hoţiile şi banditismul. A participat la luptele dintre polonezi, austrieci și turci, ducînd o politică oportunistă. Era de partea turcilor, dar îi comunica regelui polonez Sobieski și austriecilor, planurile acestora. A stabilit relaţii cu Imperiul Habsburgic. Fiindu-i în primejdie tronul, din cauza intrigilor lui Constantin Brâncoveanu al Munteniei, se decide să susțină politica turcească.

Constantin Cantemir era necărturar. „A învățat doar să iscălească. Mînca bine și bea bine; avea doi fii, pe Antioh și Dumitrașco (Dimitrie), ultimul era ostatic (garanta faptul că domnitorul nu va trăda) la Poartă împreună cu alți fii ai boierilor”. (Ion Neculce). Anume acest domnitor necărturar, victimă a intrigilor de palat, l-a executat pe unul din cei mai luminați oameni ai acelei epoci – Miron Costin și pe fratele acestuia, hatmanul Velicico Costin. Se îngrijește să dea o educație bună fiilor săi Antioh Cantemir și Dimitrie Cantemir. Acesta din urmă a scris chiar o carte apologetică în limba latină „Vita Constantini Cantemiri”, de fapt o tentativă de a explica decizia de a-l executa pe cărturarul Miron Costin.

Constantin Cantemir a avut rara fericire pentru domnitorii Moldovei să moară pe tron, după o domnie de 8 ani.

Keywords:

Moldova , istoria , domnitori

Comments

 (1)
  • #1 Spero Reply Quote selected
      Da fiecare cu metehnele lui, cu soarta lui.... dar  fii lui s-au dovedit a fi vrednici de toata lauda... Ce mult depinde o tara de verticalitatea, cumsecădenia si mintea unui conducator!
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1898
Populația:
611 locuitori

Ţambula este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Satul are o suprafaţă de circa 0.81 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 4.32 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pălăria, Octiabriscoe și Ţambula. Satul Țambula se află la distanța de 24 km de orașul Sîngerei și la 128 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 611 oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1898.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.