Go to section: History
21 november 2018, 11:00 History views 11131
Bălţeanul a realizat o copie exactă a toporului de luptă aparţinînd culturii tripoliene
21 november 2018, 11:00 History views 11131

Bălţeanul a realizat o copie exactă a toporului de luptă aparţinînd culturii tripoliene

Bălţeanul Igor Gortolum a realizat o copie exactă a toporului de luptă aparţinînd culturii tripoliene.

Toporul are o greutate de 5 kg și reprezintă o combinație a două materiale naturale – coada îi este din stejar, iar lama este confecţionată din bazalt, pe care Igor l-a descoperit la o veche aşezare a tripolienilor de pe teritoriul actualului raion Edineț.

Confecționarea toporului a durat 1,5 luni. Igor Gortolum a spus pentru BTV că o astfel de arma putea fi folosită şi pentru autoapărare, și pentru tăierea copacilor.

În ultimii 7 ani, Igor Gortolum este pasionat de cultura tripoliană. Și cu propriile sale mîini reconstituie unelte de muncă, vase, obiectele de cult și de uz cotidian din acea vreme. Deseori, este folosit materialul găsit de Igor în locurile aşezărilor antice.

La muzeul de istorie și etnografie din Bălți sînt mai multe lucrări ale lui Gortolum.

După cum susţine bălţeanul, spre deosebire de România și Ucraina, moldovenii practie nu sînt interesați de istorie. În ciuda acestui fapt, el nu va abandona arheologia experimentală și speră că într-o zi şi în țara noastră creaţia unor meşteri asemeni lui va ajunge să fie apreciată.

Source: noi.md

Keywords:

istoria , Balti

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
146 locuitori

Iasnaia Poleana este un sat din cadrul comunei Doina, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Cahul și la 163 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 146 de oameni. Satul Iasnaia Poleana a fost înființat în anul 1955.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.