Go to section: History
07 march 2019, 14:20 History views 3804
În Transnistria au fost găsite noi dovezi ale existenței unor tehnologii antice de craniotomie
07 march 2019, 14:20 History views 3804

În Transnistria au fost găsite noi dovezi ale existenței unor tehnologii antice de craniotomie

Într-un mormînt de lîngă satul Glinoe din raionul Slobozia, arheologii au descoperit osemintele unui om cu urme de intervenție chirurgicală. Vîrsta descoperirii depășeste 4 mii de ani.

În raionul Slobozia a fost descoperit un mormînt antic al unui reprezentant al culturii catacombelor Ingul. Osemintele au mai mult de patru mii de ani, iar pe craniul bine păstrat se observă semne ale trepanării (craniotomiei) - o operație chirurgicală care constă în crearea unei deschizături în țesutul osos. Aceasta este cea de-a doua descoperire în Transnistria: în urmă cu trei ani, în apropierea satului Glinoe, arheologii au descoperit un mormînt al unui războinic din aceeași comunitate culturală și istorică cu urme similare de trepanare.

Anul acesta, angajații Laboratorului de Cercetare "Arheologia" al Universității de Stat din Transnistria efectuează săpături la locul mormîntului distrus al uneia dintre catacombe. În anii 1930, vechea structură religioasă a fost transformată într-un punct de foc pe termen lung (DOT). Lucrările de inginerie au distrus cea mai mare parte a construcției piramidei de pămînt, însă unele morminte antice au supraviețuit.

În una dintre ele, arheologii au găsit un vas de lut tipic culturii catacombelor Ingul, o comunitate de popoare care au locuit în stepele nordice ale Mării Negre cu mai mult de patru mii de ani în urmă. Pe pereții vasului s-a păstrat un ornament geometric.

Aici și au fost găsite osemintele. În craniu se observă două deschizături cu marginile perfect netede, cu urme de obliterare, adică vindecarea materiei osoase.

Acest lucru demonstrează faptul că persoana a trăit relativ mult după apariția acestor găuri în capul său, spun arheologii. Iar aceste deschizături nu au apărut ca urmare a unei lovituri, ci ca urmare a unei operații chirurgicale speciale - trepanare (craniotomie).

Deocamdată, experții nu pot spune cu siguranță de ce a fost nevoie ca craniul să fie supus unei asemenea deschideri. Se știe că în antichitate trepanarea era folosită în scopuri medicinale și ritualice. Primul exemplu de astfel de operații în Eurasia aparține epocii medii de piatră – perioada mezolitică (10 - 12 mii de ani în urmă). Adică, acestea erau efectuate cu mult timp înainte de apariția civilizațiilor înalt dezvoltate pe care le cunoaște știința.

Indiferent de scopul trepanării, este evident că pentru a efectua astfel de manipulări este nevoie de cunoștințe foarte bune în medicină. Căci înainte de apariția antisepticelor, craniotomia era o operație foarte riscantă. Chiar și în secolul XIX, puțini sînt cei care au supraviețuit după o astfel de intervenție. Cu toate acestea, descoperirile arheologice indică faptul că comunitățile antice dețineau foarte bine această tehnologie.

Acum trei ani, în aceeași zonă, în împrejurimile satului Glinoe, a fost deschis mormîntul unui războinic al culturii catacombelor Ingul cu o deschizătură asemănătoare în cap. Adevărul e că poziția celorlalte oase demonstra faptul că acea persoană a fost dezmembrată, ceea ce indică în mod clar asupra unui context ritualic. Detalii despre această istorie puteți citi aici.

Judecînd după descoperirile arheologice, reprezentanții acestei comunități istorico-culturale antice aveau un bagaj mare de cunoștințe. În afară de craniotomie, pot fi aduse ca exemplu și ciocanele-topor de piatră.

În cadrul muzeului laboratorului "Arheologie" există un stand întreg cu astfel de obiecte antice. Atrag atenția lustruirea lor minunată și simetria uimitoare a formelor. Cercetătorii și în prezent dispută despre tehnologia de creare a acestor artefacte. Cum au reușit să facă o gaură perfect rotundă într-o piatră dură fără unelte moderne, deocamdată rămîne un mister. De asemenea, nu se știe cum au fost efectuate intervențiile chirurgicale pe craniu, care astăzi se realizează numai în instituții medicale specializate.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
396 locuitori

Andriașevca Nouă este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Slobozia și la 125 km de Chișinău. Populaţia satului Andriașevca Nouă alcătuia 396 de oameni în anul 2004. Satul Andriașevca Nouă a fost înființat în anul 1924.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.