Go to section: History
02 march 2020, 11:00 History views 4399
Declarații: Moldova este unicul stat din lume care studiază istoria unui stat străin (Video)
02 march 2020, 11:00 History views 4399

Declarații: Moldova este unicul stat din lume care studiază istoria unui stat străin (Video)

La Chișinău s-a desfășurat Conferința cu participare internațională ”Educația istorică în Moldova Independentă: experiența națională și internațională”, organizată de Asociația Istoricilor și Politologilor ”PRO MOLDOVA”.

Conferința a avut drept scop atragerea atenției atît a opiniei publice, cît și a autorităților asupra necesității introducerii în școlile din țară a obiectului de Limbă Moldovenească și Istorie a Moldovei.

Potrivit doctorului habilitat în științe politice, profesor IRIM, Sergiu Nazaria, Republica Moldova este singurul stat din lume care studiază istoria unui stat vecin în baza unor manuale elaborate de istorici români, dar nu moldoveni și tipărite pe bani românești.

”Majoritatea absolută a populației, totuși, se identifică ca moldoveni, dar se predă istoria românilor. Noi nu sîntem împotriva istoriei românilor, să fie foarte clar, dar noi vrem să mergem după modelul european cînd pe mesele copiilor sînt două sau mai multe izvoare: istoria Moldovei, istoria Românilor și profesorul lucrează cu copiii deodată cu două manuale. Copiii singuri își fac concluzii și își fac alegerea”, a spus Nazaria.

Totodată, acesta menționează că într-o societate cu adevărat democratică, fiecare persoană în parte trebuie să-și aleagă propriul adevăr.

”Vrei să fii român – fii român, vrei să fii moldovean – fii moldovean. Noi sîntem convinși că majoritatea cetățenilor vor rămîne moldoveni. Mai mult decît atît, prin aceasta noi vom consolida identitatea moldovenească, patriotismul moldovenesc și dragostea față de țară”, a mai adăugat politologul.

Acesta a menționat că noi avem o istorie foarte glorioasă, iar personalități notorii precum Ștefan Cel Mare, Cantemir, Neculce, Milescu-Spătaru ș.a. au fost moldoveni și se declarau ca fiind adevărați promotori ai spiritului moldovenesc, dar nicidecum a celui românesc, așa cum încearcă să ni se insufle de peste Prut.

La rîndul său, Vasile Chirtoca, antreprenor și membru al Asociației ”PRO Moldova”, care a prezentat în fața participanților o analiză la tema: ”Denumirea identică a țării, națiunii constituante a statului și limbii – principiu de bază în vederea constituirii reușite a tinerelor state naționale”, spune că statul nostru are un viitor doar dacă vom valorifica și vom promova valorile moldovenești.

”Noi avem temei istoric, noi avem bine descrisă istoria, noi avem documente istorice unde clar se stabilește că limba țării noastre întotdeauna s-a numit limba moldovenească. Noi avem sute de documente unde se spune că noi sîntem moldoveni”, a spus Vasile Chirtoca.

Antreprenorul a menționat că în anii 2000, din sistemul de standardizare a lumii a fost eliminată denumirea de limbă moldovenească, iar acest lucru nu face altceva decît să ne dezbine.

”Eu vreau în primul rînd să atrag atenția asupra faptului că denumirea statului, denumirea naționalității și a limbii trebuie să fie la fel”, a mai adăugat Chirtoca.

Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în România, Emil Ciobu, a menționat că această conferință se înscrie perfect în necesitățile Moldovei, iar asta pentru că țara noastră, în interesul cuiva, toată vremea este în tensiune.

La rîndul său, Nicolae Pascaru, președintele Mișcării de tineret ”Voievod”, spune că fiecare popor, fiecare națiune își are rădăcinile proprii, iar în Republica Moldova întotdeauna s-a dus o luptă pentru identitate și pentru istorie.

”Tinerii de astăzi trebuie să-și cunoască istoria. Este important ca fiecare dintre noi să iubească tot ce este moldovenesc. Trebuie să păstrăm și să valorificăm valorile noastre naționale”.

În cadrul conferinței care s-a desfășurat în incinta unui hotel din capitală au venit cu un discurs și așa personalități notorii precum: Pintescu Florin, Makarciuc Vladimir, Sakovici Vasilii, Gafița Vlad ș.a.

Source: noi.md

Keywords:

declarație , istoria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
585 locuitori

Boghenii Noi este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Izvoreni, Boghenii Vechi, Boghenii Noi, Mirceşti și Poiana. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Ungheni și la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 585 de oameni. Satul Boghenii Noi a fost menționat documentar în anul 1909.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.