Go to section: History
15 august 2023, 12:30 History views 23506
15 august 2023, 12:30 History views 23506

Bogdan Lăpuşneanu – urmașul lui Alexandru Lăpuşneanu

Bogdan Lăpuşneanu a domnit în Moldova între anii 1568-1572. Cît ar fi de dramatic, dar unele situaţii dezastruoase pentru Moldova se repetă mai des decît cele înălţătoare. Bogdan, fiul cel mai mare al lui Alexandru Lăpuşneanu, ajunge pe tronul Moldovei la vîrsta de 13 ani.

A domnit sub regența mamei sale Ruxanda şi a cîtorva boieri, care se orientau spre Polonia, căreia i s-au închinat. După moartea Ruxandei (1570), Bogdan devine conducător de sine stătător la 15 ani. Politica filopolonă, amestecul sfetnicilor poloni, obligaţia de a întreţine oştile polone au stîrnit nemulţămirea boierilor ţării, în frunte cu Ieremia Golia Cernăuţeanul. Aceştia se temeau mai ales de introducerea catolicismului și s-au plîns Porţii.

La sfîrşit de ianuarie 1572 Bogdan Lăpuşneanu se pornise spre Polonia spre a se căsători cu fiica unui magnat din liov, Ioan Tarlo. În Polonia el a fost făcut prizonier de un nobil polon, primind în luptă mai multe răni.

În acest timp Ioan vodă (zis cel Cumplit), numit şi sprijinit de otomani, pătrunde în Moldova, proclamîndu-se domn. Încercările lui Bogdan de a reveni la tron, cu ajutorul polon au fost zadarnice. Mai tîrziu soarta îl va arunca pe Bogdan Lăpuşneanu în Rusia, la curtea lui Ivan cel Groaznic, unde va muri în septembrie 1577.

Keywords:

domnitori , Moldova , istoria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1963
Populația:
1369 locuitori

Sadovoe este un sat şi comună în subordinea administrativă a municipiului Bălţi. Sadovoe este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Bălți și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1369 de locuitori. Satul Sadovoe a fost oficial înregistrat în anul 1963.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.