Go to section: Culture
17 october 2021, 12:30 Culture views 2044
Eugen Doga: Mirosul Patriei
17 october 2021, 12:30 Culture views 2044

Eugen Doga: Mirosul Patriei

Remarcabilul compozitor moldovean și-a împărtășit dorul de patrie pe pagina sa de Facebook. În postare, Eugen Doga descrie o plimbare obișnuită prin Parcul Krîlațkie Holma din Moscova.

Compozitorul menționează că de cîteva decenii se plimbă prin aceste locuri, unde există grădini perfect păstrate cu cireșe, măr, pere, prune. Cu toate acestea, potrivit lui, minunile naturii înconjurătoare pentru el nu pot fi comparate cu aromele parfumate ale plantelor și fructelor care au crescut odată la el acasă, la Chișinău.

"Desigur, vroiam să încerc totul, așa că am urmăream aceste plante de la începutul primăverii pînă la coacere și îmi făceam griji cînd cineva le jignea și le rupea ramurile. Cînd fructele se coceau, dacă reușeau, le gustam, dar ele nu întotdeauna corespundeau așteptărilor mele, pentru că fructele moldovenești mi se păreau mai gustoase și mai dulci. Și coacerea aici avea loc mult mai tîrziu. Chiar și menta nu este la fel de parfumată ca cea care crește lîngă casa mea din Chișinău. Se pare că în Moscova este mai puțin soare. Și aerul este diferit, mai umed, mai poluat..."

Amintindu-și de satul său, Eugen Doga spune că a primit primele lecții de dragoste pentru natură încă în copilărie, cînd trăia în Moldova. Se pare că de acolo compozitorul talentat a obținut dragostea pentru tot ce e viu.

"Aici, la Moscova, erau mai puține albine, dar oricum zburau și mă duceau înapoi în acea copilărie îndepărtată, în satul meu natal, unde am primit primele mele lecții de la natură".

Source: noi.md

Keywords:

Eugen Doga , Patria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
248 locuitori

Nicolaevca este un sat din cadrul comunei Cuhureştii de Sus, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Florești și la 155 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 248 de oameni. Satul Nicolaevca a fost întemeiat în anul 1900.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.