Go to section: Cuisine
19 april 2016, 09:31 Traditional drinks views 6842
Vinurile moldovenești vor fi apreciate de o Comisie de degustători autorizați
19 april 2016, 09:31 Traditional drinks views 6842

Vinurile moldovenești vor fi apreciate de o Comisie de degustători autorizați

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) a înmînat astăzi certificate de degustători autorizați la 34 de experți vitivinicoli, care vor aprecia și nominaliza vinurile autohtone, ce vor avea dreptul să utilizeze indicaţia geografică protejată „Wine of Moldova".

Directorul ONVV, Dumitru Munteanu, a menționat că experții selectați vor face parte dintr-o Comisie ce va avea sarcina să identifice vinurile după două categorii: vinuri cu indicație geografică și vinuri fără indicație geografică. Astfel, vinurile ce au respectat cerințele de calitate prevăzute de caietul de sarcini, elaborat de Asociația Producătorilor Vitivinicoli, vor fi incluse în prima categorie, iar cele care nu întrunesc cerințele stabilite - în a doua.

Pentru consumatorul de rînd, aprecierea dată de experți va servi drept un indicator că vinul ales a fost supus unui control mai riguros de determinare a calității.

Potrivit viceministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Luca, "pentru a asigura competitivitatea produselor vinicole autohtone pe piața internă și externă, au fost adoptate un șir de modificări legislative cu privire la promovarea calității vinurilor moldovenești".

„Comisia de experți nu va avea o componență stabilă, ci va fi suplinită la fiecare jumătate de an cu alți degustători noi. De asemenea, pentru a ridica gradul de credibilitate a testărilor de produse vitivinicole, va fi creat un soft, care va permite selectarea aleatorie a vinurilor degustate de experți", a mai precizat directorul ONVV.

La concursul pentru titlul de expert vitivinicol autorizat au participat 51 de specialiști, dintre care au fost selectați 34. Certificatele obținute au o valabilitate de cinci ani și pot fi prelungite ulterior.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

degustare , vin , comisie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
1502 locuitori

Sămăşcani este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Sămăşcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 12 km de orașul Șoldănești și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1502 oameni. Satul Sămășcani a fost atestat documentar în anul 1604.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.