Go to section: Cinema
07 december 2019, 10:40 Cinema views 4749
Videograful francez, care realizează un film despre vinurile Moldovei
07 december 2019, 10:40 Cinema views 4749

Videograful francez, care realizează un film despre vinurile Moldovei

Videograful francez Bertrand Vensu realizează un film, în care povesteşte despre vinurile moldovenești, ca parte a unui proiect de autor despre vinurile Dunării. Împreună cu colegul său Antoni, ei au parcurs întreaga Europă cu mașina de-a lungul cursului rîului Dunăre (din Franța pînă în Moldova), întîlnindu-se cu vinificatori din fiecare ţară. Călătoria videografilor se încheie în Moldova, care va deveni punctul cheie al viitorului film.

Premiera filmului documentar va avea loc în mai multe cinematografe din Franța, iar echipa intenționează să propună acest film canalului Netflix.

Locals s-a întîlnit cu băieții și i-a întrebat ce cred referitor la ideea de a realiza filmul, despre deliciile vinului local, dar și despre dragostea pentru Moldova.

Haideţi să clarificăm, de la bun început, de ce Moldova?

Îmi place demult Moldova. Am fost aici de mai multe ori și aflîndu-mă aici, mi-am dat seama că îmi plac multe lucruri: cramele moldoveneşti; Gustar, pe care eu, personal, îl consider cel mai bun Festival de muzică; oamenii, care mi se par foarte deschiși și interesanți. Poate că Moldova nu e cel mai bun loc din lume, dar totuşi este o țară minunată.

În ceea ce privește tema vinului, am fost foarte impresionat, în primul rînd, de Milești Mici - cel mai mare depozit de vinuri subterane, cu cea mai mare colecție de vinuri din lume. Iar în al doilea rînd, Festivalul „Gustar", unde oamenii mă înconjurau cu sticle din plastic de apă „Gura Căinarului", pline cu vin. Apoi am înțeles, în cele din urmă, că Moldova este țara vinului.

Așa că am avut ideea de a face un film despre vinul moldovenesc. Știţi, în Franța, oamenii cred că suntem singurii, care pot face vin bun. Oamenii din Franța nu știu, în general, despre vinul moldovenesc, iar eu vreau să le arăt tuturor, nu numai în Franța, ci și în lume că Moldova este țara vinurilor.

Care este ideea principală a filmului?

Filmul este intitulat "Dunărea. Calea vinului" De ce anume Dunărea? Punctul nostru A a fost orașul Besançon, oraşul nostru natal, punctul B - Chișinăul, iar între ele fluviul mare - Dunărea. Ne-am gîndit: de ce să zburăm cu avionul, dacă putem alege să călătorim cu automobilul de-a lungul Dunării, căci pe parcursul acesteia putem întîlni mulţi oameni interesanți. Pe parcursul călătoriei noastre, ne-am familiarizat cu vinificatorii din fiecare țară de-a lungul Dunării. Ei ne-au împărtășit şi nouă din secretele lor profesionale și ne-au vorbit despre cultura lor.

Dar ce vin reprezintă Moldova?

Am fost la Vinăria KaraGani, в EtCetera şi Mileşti Mici.

Cînd e planificată premiera?

Planificăm să lansăm filmul înainte de Crăciun, va fi un documentar de lung metraj (de 1,5 ore). Sperăm că acest film va fi pe placul chiar și al acelor persoane, care nu preferă vinul, pentru că filmul este, în primul rând, despre oameni și cultură.

Nu ne-am pus scopul să comparăm vinurile, vrem doar să arătăm că principalul lucru este cum și unde îl bei. Căci, cînd călătorești, de ce să bei, să zicem vin franţuzesc? Este important să-l încerci pe cel din zona respectivă ca să înțelegeţi cultura fiecărei țări.

Source: locals.md

Keywords:

vin , Moldova , film

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
104 locuitori

Nicolaevca este un sat din cadrul comunei Zolotievca, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Anenii Noi și la 62 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 104 oameni. Satul Nicolaevca a fost înființat în anul 1912.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.