Go to section: Holidays and customs
12 december 2023, 09:30 Holidays and customs views 28169
Obiceiuri şi tradiţii în ajun de Sfîntul Andrei
Photo: totul.md
12 december 2023, 09:30 Holidays and customs views 28169

Obiceiuri şi tradiţii în ajun de Sfîntul Andrei

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl vor sărbători mîine pe Sfîntul Andrei. Acesta ar fi fost stăpînul fiarelor sălbatice. Se spune că în noaptea de ajun, toate animalele vorbesc, iar oamenii care le ascultă mor.

În seara Sfîntului Andrei se poate afla prognoza pentru anul următor. Tradiţia spune că se iau 12 cepe, se duc în podul casei şi se lasă acolo pînă în seara de Crăciun. Fiecărei luni a anului îi corespunde cîte o ceapă. Cepele care s-au stricat semnifică luni ploioase şi cu grindină, iar cele care rămîn proaspete semnifică luni favorabile pentru recoltă.

La fel se face şi cu grîul care este pus la încolţit pentru fiecare membru al familiei. Cel al cărui grâu este frumos şi înalt se spune că va avea un an bun cu bani şi sănătate.

Dacă în noaptea Sfîntului Andrei este senin şi cald, vom avea o iarna blîndă, dacă este ger, vom avea o iarnă grea. O altă credinţă este cea a strigoilor, care în noaptea de Sfîntul Andrei vor intra în casele oamenilor, dacă nu sunt opriţi prin ungerea tocurilor uşilor de la casă şi de la şoproane cu usturoi pisat.

De asemenea, fetele fac vrăji de ursită, printre care se numără şi turta lui Andrei. Acestea aduc apă neîncepută. Se pune în egală măsură apă, sare şi făină, măsurate cu o coajă de nucă. Fiecare îşi coace turta pe vatră şi apoi o mănîncă, aşteptînd peste noapte voinicul, care va veni în vis să-i dea apă.

Source: www.jurnal.md

Keywords:

tradiții , Obicei , sarbatoare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1867
Populația:
448 locuitori

Dimitrova este un sat din cadrul comunei Cîietu, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Cantemir și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 448 de oameni. Satul Dimitrova a fost menționat documentar în anul 1867.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.