Go to section: Nature and tourism
16 june 2023, 17:00 Nature and tourism views 40537
16 june 2023, 17:00 Nature and tourism views 40537

O călătorie la Naslavcea – extremitatea nordică a Moldovei

Naslavcea este un sat în raionul Ocniţa, situat pe malul drept al Nistrului. Lîngă satul Naslavcea se află cel mai de nord punct al Moldovei. De la satul Bîrnova pînă la Naslavcea se întinde o rîpă adîncă. Teritoriile care includ ruptura tectonică la nord de Naslavcea cu suprafaţa de 82 de hectare şi sectorul cu maluri abrupte ale rîului Nistru cu suprafaţa de 308 de hectare dintre satele Lencăuţi şi Naslavcea sînt protejate.

Satul Naslavcea este situat pe dealuri pitoreşti şi creează impresia unui adevărat sat de munte. Pe malul stîng al pîrîului Chisarău, la un kilometru de gura lui se află rîpa numită Karpov Iar, monument paleontologic (în profilul geologic al rîpii putem vedea şisturi negre de fosforit ieştite în afară, lutişuri şistoase, subţiri cu amprente de peşti sarmaţieni şi de plante). Pe această porţiune, principala atracţie turistică o reprezintă locurile pitoreşti. Pînă în prezent, în sat funcţionează Biserica Adormirii Maicii Domnului, construită încă în anul 1905, care activează mai mult de un secol. La doi kilometri de biserică se află peşterile Nagoreni. În trecut acestea adăposteau localnicii în timpul invaziilor tătarilor.

Pe malul opus al rîului Nistru, în Ucraina, se află renumita mănăstire în stîncă de la Leadovo. În apropierea satului Naslavcea se află o carieră de piatră inundată şi Hidrocentrala 2 (Ucraina).

În centrul satului se află monumentul dedicat jertfelor răscoalei de la Hotin din anul 1919.

Naslavcea - album foto

Keywords:

calatorie , turism , natura , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1630
Populația:
514 locuitori

Braicău este un sat din cadrul comunei Sudarca, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Dondușeni și la 212 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 514 oameni. Satul Braicău a fost menționat documentar în anul 1630.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.