Go to section: Nature and tourism
20 may 2015, 16:20 Tourism in Moldova views 14828
Comorile din nordul Moldovei (Video)
20 may 2015, 16:20 Tourism in Moldova views 14828

Comorile din nordul Moldovei (Video)

Ne mîndrim cu locurile și comorile neamului. Prin ele trăim dragostea de plaiul moldav. Ele ne țin sau ne cheamă acasă. Le păstram pentru a face istorie demnă de urmașii nostri. Le reconstruim pentru ca inima sa ne bată mai tare! Din nordul Moldovei... sint în inima noastră:

1. Cetatea Soroca. Construită de domnitorul Petru Rareș în secolul al XVI-lea pe locul unei cetăți din lemn de pe timpul lui Ștefan cel Mare. Restaurată în perioada 2013-2015.
2. Livezile de meri, satul Livezi. Marul- cel mai popular fruct al nordului, e comoara paminturilor din regiune. Marului ii este dedicat un festival, care are loc in fiecare toamna in Soroca.
3. Lumînarea Recunoștinței, orașul Soroca reprezintă un omagiu eroilor anonimi care ne-au păstrat cultura, limba și istoria. Construcția a fost inițiată de scriitorul Ion Druță. Inaugurată în 2004.
4. Conacul lui Andrei Pommer, satul Țaul. A fost construit de bancherul Andrei Pommer (1851–1912) la începutul secolului XX. Tot la inițiativa lui Pommer a fost sădit și parcul de pe moșie, care este cel mai mare parc din Republica Moldova. Actual parcul se află în reconstrucție.
5. Conacul lui Constantin Stamati, satul Ocnița. Construit la mijlocul secolului al XIX-lea, acest conac a fost locul unde și-a petrecut ultimii ani de viață scriitorul Constantin Stamati (1786-1869).
6. Fîntîna Cadînei, satul Lipnic. Potrivit tradiției, de lîngă această fîntînă a început bătălia lui oștenilor lui Ștefan cel Mare cu tătarii, finalizată cu strălucita victorie a moldovenilor la Lipnic. Astfel, fîntîna ar data cel puțin din secolul XV. Reconstruită de cîteva ori, ultima dată în 2014, în urma unei campanii publice de colectare de fonduri.
7. Moara de vînt din satul Cernoleuca. Deatează de la începutul secolului XX. A fost reprezentată pe mai multe tablouri ale pictorului Igor Vieru, originar din Cernoleuca. Moara din Cernoleuca este una dintre puținele mori care au mai rămas pe teritoriul Republicii Moldova. Moara nu mai funcționează din anii 60 ai secolului XX.

O colaborare Skydrive și grupul de inițiativă de restaurare a Fîntînii Cadînei.

Reamintim că informații exhaustive despre monumente ale naturii, zonele geografice ale Moldovei, rezervații, resurse acvatice, flora și fauna pot fi vizualizate la compartimentul «Natura și turismul» al proiectului moldovenii.md.

Source: www.youtube.com

Keywords:

Moldova , turism , natura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1877
Populația:
405 locuitori

Hîrtop este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bruslachi, Mocreachi, Hîrtop și Marian. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Grigoriopol și la 65 km de Chișinău. Populaţia satului Hîrtop alcătuia 405 oameni în anul 2007. Satul Hîrtop a fost menționat documentar în anul 1877.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.