Go to section: Nature and tourism
09 june 2018, 16:25 Water resources views 12277
Cotiturile rîului
09 june 2018, 16:25 Water resources views 12277

Cotiturile rîului

Specialiștii apreciază starea bazinelor acvatice din Republica Moldova ca pe o veritabilă catastrofă ecologică. Multe rîuri sînt poluate și seacă, pe ele se construiesc ilegal iazuri, majoritatea iazurilor nu se curăță și se transformă în mlaștini, iar izvoarele care cîndva erau considerate surse de apă pură, acum dispar sau apa lor nu mai este sigură pentru utilizare.

Ecologia nu este o prioritate

Prezența bazinelor acvatice naturale și calitatea bună a apei lor constituie un lucru foarte important pentru țară și populația ei. Potrivit datelor oficiale, rețeaua hidrografică a Republicii Moldova include 3621 de rîuri și rîulețe cu lungimea totală de 16 mii de kilometri.

Dacă în urmă cu peste un veac unele dintre arterele noastre acvatice erau navigabile, astăzi majoritatea lor au un debit de apă redus și sînt poluate puternic. Dar cel mai trist este faptul că situația în cauză preocupă ONG-urile de mediu, nu și pe autoritățile responsabile, deși aprovizionarea cu apă reprezintă o prioritate strategică a politicii sociale a statului. La noi însă problemele de mediu întotdeauna au foste departe de a fi o prioritate. Ne-o demonstrează și desființarea Ministerului Mediului ca structură de stat separată. Dar chiar și în anii existenței sale, acesta, de cele mai multe ori, era preocupat de constatarea problemelor, nu și de soluționarea lor practică. Totodată, a construit conducte pentru alimentarea cu apă și canalizare (prerogativa altor instituții și a autorităților locale), în loc să rezolve problemele legate de restabilirea echilibrului hidrologic al țării.

La finele lunii decembrie a anului 2017 Agenția Apele Moldovei, care încă mai exista, a anunțat încă o dată despre starea deplorabilă a rîurilor și pîraielor mici. Drept cauză a situației deplorabile din cadrul Agenției de Stat au fost numite acțiunile necorespunzătoare în acest sens ale autorităților locale, precum și construcția legală și ilegală a lacurilor de-a lungul și pe cursul rîurilor.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

riuri , resurse acvatice

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1896
Populația:
759 locuitori

Valea Perjei este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Valea Perjei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Cimișlia și la 58 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 759 de oameni. Satul Valea Perjei a fost menționat documentar în anul 1896.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.