Go to section: Nature and tourism
11 september 2018, 10:45 Tourism in Moldova views 14372
Găgăuzia, tot mai atractivă pentru turiști (Foto)
11 september 2018, 10:45 Tourism in Moldova views 14372

Găgăuzia, tot mai atractivă pentru turiști (Foto)

Primul complex turistic în stil găgăuz din Moldova a fost inaugurat la 6 noiembrie 2018 în satul Congaz, raionul Comrat.

Pe lîngă cele patru case tradiționale țărănești, cu pereți de lut și acoperiș din stuf, complexul etno-turistic „Gagauz Sofrasi" mai dispune de un muzeu, o cramă, un restaurant cu terasă în stil național, un mini-hotel, precum și o sală de festivități.

„Turismul este o nișă cu mare potențial, însă neexplorată pînă acum în regiunea noastră. Cu ajutorul Uniunii Europene am reușit să creăm nu doar un loc perfect de odihnă pentru turiștii locali și cei străini, dar și o atracție turistică inedită pentru UTA Găgăuzia. Vizitatorii pot cunoaște aici tradițiile și istoria ținutului, pot savura din bucate tradiționale găgăuze și cele mai bune vinuri din zonă și chiar pot participa la ateliere gastronomice", spune proprietara complexului, Ana Statova. Acum acest complex înseamnă și un loc decent de muncă pentru 14 locuitori ai satului.

Pentru dezvoltarea și promovarea acestui complex, proprietara a beneficiat de consiliere și de un grant în valoare de 18.500 euro din partea Uniunii Europene, prin programul SARD, implementat de PNUD.

Gintautas Baranauskas, șef adjunct al secției operațiuni din cadrul Delegația UE în Republica Moldova, care a participat la eveniment, a menționat: „Proiectele legate de mediu, energie și infrastructură contribuie la protejarea sănătății și la îmbunătățirea calității vieții oamenilor. Prin acordarea de sprijin pentru realizarea proiectelor în aceste sectoare, Uniunea Europeană contribuie nu numai la îmbunătățirea condițiilor de trai, ci și la un viitor mai bun pentru generațiile următoare. În plus, Uniunea Europeană acordă asistență pentru dezvoltarea turismului, care nu este o activitate singulară. Este nevoie de eforturi continue ale tuturor părților interesate, de inovare și de gîndire nestandardă. Suntem bucuroși să vedem că beneficiarii proiectelor finanțate de UE аmplică astfel de calități în implementarea unor activități de succes".

La 6 noiembrie a mai fost lansat un sistem energetic ecologic la vinăria „Kara Gani" din orașul Vulcănești. Cu ajutorul unui grant în valoare de 18.270 de euro, obținut din partea UE prin programul SARD, proprietarii vinăriei au procurat și instalat un sistem de energie alternativă format din 70 de panouri solare, invertore și generatoare electrice, care asigură independența energetică a complexului într-o manieră prietenoasă mediului. „Utilizarea tehnologiilor de energie alternativă ne-a permis nu doar să economisim resurse, dar și să evităm întreruperile de curent care ne afectau grav procesul de producere și activitatea complexului în general. Pe parcursul unui an și jumătate sistemul alternativ a produs circa 23 MWh", au menționat proprietarii, Larisa și Gheorghe Cerven.

Tot la Vulcănești, a mai fost inaugurat parcul de odihnă amenajat pe malul rîului Cahul, albia căruia a fost reabilitată pe o lungime de 3 km, cu asistența Uniunii Europene și contribuția autorităților publice locale și regionale în cadrul programului SARD. Pe parcursul multor ani, rîul care traversează orașul fusese o amenințare pentru locuitori. Albia lui nu fusese curățată de ani de zile și era înnămolită, de aceea după fiecare ploaie mai zdravănă, rîul se umfla și inunda toate gospodăriile din apropiere. Primarul orașului Vulcănești, Victor Petrioglo, a menționat că din cauza inundațiilor bugetul local pierdea anual peste 2 milioane de lei, adică aproximativ 15% din bugetul local: „Prin proiectul de curățare a albiei am rezolvat problema inundațiilor, noroiului și a infecțiilor generate de toate deșeurile aruncate pe malul rîului".

Costul total al proiectului de curățare a rîului Cahul și amenajare a parcului a fost de 126.942 euro, dintre care 70.000 de euro au fost oferiți de Uniunea Europeană, iar diferența a fost acoperită din bugetul regional și cel al comunității.

Source: trm.md

Keywords:

Găgăuzia , turism

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
2157 locuitori

Selişte este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mana, Lucăşeuca și Selişte. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Orhei și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2157 de oameni. Satul Seliște a fost menționat documentar în anul 1604.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.