Go to section: Nature and tourism
18 march 2019, 16:05 Nature and tourism views 14947
Ecodava: Fiecare locuitor este dator să se implice în ameliorarea situației ecologice (Video)
18 march 2019, 16:05 Nature and tourism views 14947

Ecodava: Fiecare locuitor este dator să se implice în ameliorarea situației ecologice (Video)

Situația ecologică în bazinul rîului Bîc rămîne a fi alarmantă, afirmă președintele Fundației pentru Dezvoltare Ecologică „Ecodava", Igor Sîrbu.

El a relatat într-un interviu pentru Noi.md care sînt principalele surse de poluare a rîului și cum poate fi soluționată definitiv problema.

Ecologistul spune că principalele surse de poluare a fluviului continuă să fie deșeurile revărsate de către agenții economici, proces care a scăpat de sub controlul autorităților.

„Sînt foarte mulți agenți economici care își revarsă deșeurile în acest fluviu, fie că nu au rețea de canalizare, fie au toxine interzise spre a fi evacuate în canalizare. Analizele de laborator arată că în acest rîu nu mai este apă curată, ci doar apă de canalizare. Toate încercările de a curăța rîul – fie lărgirea albiei rîului, fie de curățare a lui - nu au avut efectul scontat. Mult mai importantă este nu atît curățarea, cît stoparea poluării", a relatat Sîrbu.

Președintele Fundației „Ecodava" mai spune că este de datoria fiecărui locuitor al capitalei să se implice în acțiunile de protecție a mediului înconjurător, inclusiv a rîului Bîc.

„A venit primăvara, s-au topit zăpezile și în loc să răsară ghioceii, la noi răsar pachete de plastic, sticle. Rîurile care traversează capitalele europene înfrumusețează orașul, astfel și la noi rîul Bîc merită să aibă soarta unui rîu de capitală europeană. Fiecare chișinăuian este dator să se implice în salvarea acestui oraș, în ameliorarea situației ecologice, care este catastrofală", a relatat Igor Sîrbu.

Și în acest an, Fundația pentru Dezvoltare Ecologică „Ecodava" planifică să continue proiectul de reabilitare a rîului Bîc. Pînă în prezent, fundația a înregistrat progrese importante în elaborarea hărții ecologice a rîului și mobilizarea autorităților, în vederea reducerii gradului de poluare.

"Proiectul început de noi presupune 6 expediții de la izvorul rîului și pînă la revărsarea lui în Nistru. Scopul acestor expediții este identificarea focarelor de poluare, a soluțiilor, precum și atenționarea autorităților locale și centrale", a precizat președintele Fundației.

Source: noi.md

Keywords:

Ecodava , ecologie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
3392 locuitori

Pîrliţa este un sat şi comună din raionul Făleşti. Pîrliţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 23 km de orașul Fălești și la 140 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3392 de oameni. Satul Pîrlița a fost menționat documentar în anul 1660.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.