Go to section: Nature and tourism
25 april 2020, 16:30 Nature and tourism views 9870
Coronavirusul a creat o minune ecologică la Țîpova (Video)
25 april 2020, 16:30 Nature and tourism views 9870

Coronavirusul a creat o minune ecologică la Țîpova (Video)

Coronavirusul a creat un miracol ecologic la Țîpova, unde situația ecologică în timpul pandemiei COVID-19, pe fundalul lipsei de oameni, s-a îmbunătățit semnificativ, iar apa a devenit absolut limpede în toate rîurile, rîulețele și cascadele.

Despre aceasta pentru portalul Noi.md a relatat media-managerul ecology.md, Valeriu Catruc, recunoscînd că vine deja de 20 de ani la Țîpova. Acest unul dintre cele mai pitorești regiuni ale Moldovei, un loc care îi place foarte mult, dar o astfel de minune a văzut aici pentru prima dată.

El a menționat că apa aici a devenit foarte limpede în toate rîurile, rîulețele și cascadele.

"Cît de multe eforturi am depus anterior aici: am sădit copaci, am curățat gunoiul, am amenajat teritoriul, dar numai coronavirusul, ca printr-o minune, a făcut ceea ce nu am reușit să facem înainte, și apa de la Țîpova a devenit foarte curat și acest lucru este foarte îmbucurător", a subliniat media-managerul ecology.md.

Potrivit lui, acest lucru caracterizează ecologia. "A fost destul ca oameni timp de o lună să nu afecteze ecologia, și ea s-a recuperat imediat. Acesta este un indicator bun pentru viitor. Nu e nevoie de chiar atît de multe pentru a ne readuce mediul frumos. Nu avem nevoie de secole și milenii. Este suficient să încetăm să deteriorăm natura și ea se restabilește imediat", a menționat Valeriu Catruc.

El a atras chiar atenția asupra faptului că actualul spațiu informațional sperie oamenii cu incertitudinea viitorului și, fiind în carantină, în case, oameni azi, probabil, așteaptă ceva, gîndurile lor, cu siguranță, sînt pline de temeri, îndoieli pentru viitor.

În acest sens, media-managerul ecology.md le-a propus oamenilor să atragă atenția la faptul că primăvara nu a dispărut nicăieri și merită să ne orientăm gîndurile spre scopurile noastre, să le atingem și să nu ne temem de viitor.

La rîndul lor, locuitorii satului Țîpova, Vladimir Drobitiko și Maria Gurskaia au recunoscut că, în legătură cu faptul că în rezervația de la Țîpova sînt mult mai puțin oameni, acest spațiu s-a calmat și totul a devenit liniștit, în defileul s-a curățit rîul, cascada a devenit mai limpede. Sînt mai multe păsări. Natura se recuperează rapid.

Vladimir Drobitko a menționat că în timpul sezonului există o povară foarte mare asupra defileului. Trei-patru ani la rînd, împreună cu Fundația pentru Dezvoltare Ecologică EcoDava, se desfășoară acțiuni ecologice pentru curățarea gunoiului de aici - unul dintre cele mai frumoase și vizitate locuri pitorești din țara noastră. "Noi scoteam o mulțime de gunoi. În fiecare primăvară, curățăm defileul. El trebuie protejat", a subliniat el.

În același timp, Maria Gurskaia a atras atenția asupra faptului că trebuie de lucrat și cu oamenii care locuiesc lîngă defileu, precum și cu cei care vin de departe ca să-l viziteze, astfel încît ei să înțeleagă ce înseamnă acest loc și că el necesită o atitudine specială.

"Anul trecut am reușit să realizăm un proiect și să creăm trei panouri informative, care au fost instalate de-a lungul frontierei rezervației Țîpova. Pe ele apare informații despre ce reprezintă acest loc, sînt indicate regulile de conduită în rezervație. Sperăm că acest lucru va începe să schimbe treptat atitudinea oamenilor față de acest loc, iar comportamentul lor se va schimba și el. Există oameni care lasă în urmă o mulțime de gunoi în defileu, și există oameni care, dimpotrivă, vin la noi, cer saci de gunoi, și merg, adună nu numai gunoiul lor, dar și gunoiul lăsat de alți turiști, elevi care vin cu autobuze mari. Oamenii trebuie să vină cu respect în acest loc, pentru ca el să-i bucure pe ei, pe copiii și nepoții lor, iar noi încercăm să facem totul pentru a-l păstra curat", a menționat Maria Gurskaia.

Source: noi.md

Keywords:

coronavirus , Țîpova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
755 locuitori

Lopățica este un sat și comună din raionul Cahul. Lopățica este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Cahul și la 163 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 755 de oameni. Satul Lopățica a fost înființat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.