Go to section: Nature and tourism
05 march 2020, 12:30 Nature and tourism views 6587
Cea mai mare gaura din stratul de ozon observata vreodata deasupra Arcticii s-a inchis
05 march 2020, 12:30 Nature and tourism views 6587

Cea mai mare gaura din stratul de ozon observata vreodata deasupra Arcticii s-a inchis

Gaura din stratul de ozon de deasupra Arcticii, cea mai mare observata vreodata in emisfera nordica, de dimensiuni "fara precedent", s-a inchis dupa o luna, au anuntat oamenii de stiinta.

Din pacate, acesta nu este un motiv sa deschidem sampania, arata IFL Science. Fenomenul neobisnuit de deasupra Polului Nord (atat aparitia, cat si disparitia sa) nu a avut nimic de-a face cu activitatea umana sau scaderea nivelului de poluare, in contextul pandemiei de COVID-19.

In schimb, temperaturi deosebit de scazute si viteza mare ale vantului au format un "vortex polar", care a creat conditii de vreme foarte rece, ce au condus la reduceri semnificative ale stratului de ozon.

De fapt, oamenii de stiinta anuntasera, la momentul descoperirii gaurii din stratul de ozon, ca, cel mai probabil, aceasta avea sa dispara de la sine, ceea ce, iata, s-a intamplat.

Stratul de ozon protejeaza Pamantul de radiatiile solare daunatoare, care pot cauza oamenilor cancere de piele.

Gaura din stratul de ozon care tocmai s-a inchis avea o dimensiune de aproape trei ori mai mare decat Groenlanda. Desi gauri de dimensiuni mai mici au mai aparut in stratul de ozon deasupra Polului Nord, cercetatorii au declarat ca aceasta a fost "prima data cand se poate vorbi despre o adevarata gaura in ozon in Arctica".

Ultima oara cand in zona arctica a existat o astfel de gaura in stratul de ozon (desi cu mult mai mica) a fost in 2011. Peste Polul Sud se formeaza gauri in stratul de ozon in fiecare an. La Polul Nord, insa, acest fenomen e cu mult mai rar.

Source: www.ziare.com

Keywords:

natura , Arctica

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1519
Populația:
650 locuitori

Luceşti este un sat şi comună din raionul Cahul. Luceşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cahul și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 650 de oameni. Satul Lucești a fost menționat documentar în anul 1519.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.