Go to section: Nature and tourism
17 july 2020, 16:20 Water resources views 4281
Indiferența ucide: Rîul Bîc, pe punctul de a dispărea (Video)
17 july 2020, 16:20 Water resources views 4281

Indiferența ucide: Rîul Bîc, pe punctul de a dispărea (Video)

Zile la rînd, Fundația ecologică „Ecodava" a efectuat mai multe expediții pe rîul Bîc, dorind să soluționeze problemele acestui fluviu.

Într-un interviu pentru Noi.md, președintele „Ecodava", Igor Sîrbu, spune că ceea ce a descoperit în urma expedițiilor l-a îngrozit, avînd în vedere că, din cauza indiferenței oamenilor, rîul Bîc este pe cale de dispariție.

„Am descoperit că practic 90% din apa acestui fluviu survine din stațiile de epurare ale marilor orașe prin care el trece. Este vorba despre stația de epurare din Călărași, stația de pompare din Strășeni. Orașul Chișinău aduce o daună colosală ecologiei acestui rîu. La fel, apa de canalizare din Anenii Noi este revărsată în acest fluviu. Prin fiecare localitate prin care trece, rîul Bîc este folosit ca rîpă, fiind aruncate toate deșeurile – atît lichide, cît și solide. Toți agenții economici și gopodarii îl folosesc drept canalizare. Am descoperit la ferma de animale Pukoven cîteva lacuri imense, care aveau un miros foarte neplăcut. După un studiu, s-a stabilit că acestea erau fecalele de la această fermă și după o mică analiză a fost descoperită și țeava care duce spre acest rîu", a declarat Igor Sîrbu.

În acest context, directorul Fundației ecologice „Ecodava" face un apel către autorități, dar și către cetățenii care-și aruncă în continuare nemilos deșeurile în rîul Bîc, rugîndu-i să intervină, astfel ca apele Moldovei să fie salvate de la pierzanie.

„Rîul Bîc la ziua de astăzi este un rîu mort, deoarece indiferența oamenilor care locuiesc în preajmă l-ai adus în această stare. La revărsarea rîului Bîc în rîul Nistru, apa rîului Bîc este neagră, iar copacii care cresc pe marginea rîului sînt uscați, vietățile continuă să se alimenteze din acest rîu. Facem un apel către autorități, către Inspecția Ecologică, către agenția „Apele Moldovei", către Guvern, către parlamentari de a lua măsuri urgente pentru salvarea rîurilor R. Moldova, pentru că indiferența noastră le duce spre pierzanie", a conchis Sîrbu.

Bîcul este un rîu în partea centrală a Republicii Moldova, afluent de dreapta al fluviului Nistru. Pe malul Bîcului se află capitala Republicii Moldova, orașul Chișinău, precum și orașele Călărași, Strășeni, Bucovăț și Vatra. Debitul mediu anual de apă al rîului este de 1 m³/sec, iar lungimea de 155 km.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1822
Populația:
1648 locuitori

Porumbeşti este un sat şi comună din raionul Cantemir. Porumbeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cantemir și la 112 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1648 de oameni. Satul Porumbeşti a fost menționat documentar în anul 1822.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.