Go to section: Nature and tourism
11 october 2023, 17:00 Nature and tourism views 114681
Scuarul „Franz de Wollant” din Tiraspol - cel mai frumos loc al orașului (Foto)
11 october 2023, 17:00 Nature and tourism views 114681

Scuarul „Franz de Wollant” din Tiraspol - cel mai frumos loc al orașului (Foto)

Este unul dintre cele mai frumoase şi confortabile locuri ale orașului, situat în chiar centrul Tiraspolului, aleea sa principală deschide perspectiva cu vedere spre statuia ecvestră monumentală a marelui comandant rus Alexandru Suvorov.

Anume la ordinul sau pe malul stîng al Nistrului în anul 1790, a fost pusă piatra de temelie a Cetăţii de la Tiraspol, edificarea căreia a avut loc în conformitate cu planul și sub conducerea inginerului-fortifiant Franz de Wollant (1752-1818). Acest nobil olandez a obţinut cetățenia rusă, făcîndu-şi serviciul în armatele lui G. Potemkin și A. Suvorov, a fost primul arhitect al Voznesenskului, Odesei, Novocerkasskului, Ovidiopolului, Tiraspolului și a altor orașe, a construit primul pod din fontă de la Sankt Petersburg. A participat la asediul și cucerirea localităţilor Căuşeni, Palanca, Ackerman și Bender, dar şi la asediul cetăţilor Chilia, Ismail și a altor cetăți de pe Dunăre, precum și la bătăliile de la Babadag, Brailov și Macin. Pentru tiraspoleni numele lui este semnificativ în primul rînd, pentru că, după 2 ani de la începerea construcției cetății, alături a fost începută construcția Tiraspolului, ca începînd cu anul 1795 acesta să devină oraș.

Scuarul se întinde paralel cu bulevardul principal al Tiraspolului și malul Nistrului pînă la pod. Lungimea scuarului e de aproximativ 250 de metri, adică un cartier orășenesc, lățimea e și mai mică ‒ nu mai mult de 100 de metri. Cu toate acestea, în ciuda dimensiunilor sale, acesta este unul dintre cele mai frecventate și preferate locuri pentru plimbări și odihnă a orășenilor și oaspeţilor oraşului. La intrarea în scuar din partea prospectului sînt situate un şir de sculpturi, cele mai semnificative dintre ele, fiind busturile lui Franz de Wollant și cel al Ecaterinei a II-a. Pe aleile scuarului sînt bănci pentru vizitatori, mai aproape de pod se află o cafenea confortabilă, în spatele scuarului începe Memorialul Gloriei Militare, iar mai jos de acesta se află un alt scuar minunat – Malul Nistrului.

Parcurile şi scuarurile Tiraspolului - album foto

Keywords:

natura , Moldova , turism

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
4790 locuitori

Sărata-Galbenă este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cărpineanca, Valea Florii, Coroliovca, Brătianovca și Sărata-Galbenă. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Hîncești și la 51 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4790 de oameni. Satul Sărata-Galbenă a fost menționat documentar în anul 1609 cu denumirea Răurești.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.