18 september 2015, 14:45 Gustul bucatelor moldovenești în străinătate views 26362
Diaspora a reprezentat Moldova la festivalul de la Moscova
18 september 2015, 14:45 Gustul bucatelor moldovenești în străinătate views 26362

Diaspora a reprezentat Moldova la festivalul de la Moscova

Congresul Diasporelor Moldovenești din Rusia a luat parte la Festivalul de Creație "Copiii diferitor națiuni", care a avut loc în incinta Casei Centrale a Scriitorilor de la Moscova.

Evenimentul a avut loc în scopul poziționării comunității spirituale a popoarelor, formării relațiilor tolerante între moscoviții de diferite naționalități și pentru a îmbunătăți eficiența dialogului interetnic în rîndul tinerilor.

Imigranții din Republica Moldova, care locuiesc în Districtul Administrativ de Sud-Est al Moscovei, și-au prezentat expoziția dedicată Republicii Moldova, unde oaspeții s-au putut familiariza cu particularitățile culturii naționale a moldovenilor, au putut vedea produsele artizanale, realizate de meșterii populari, dar și să deguste feluri de mîncare din bucatele tradiționale naționale moldovenești. Pentru cei mai mici vizitatori ai festivalului au fost organizate ateliere de creație și quest-uri interesante de cunoaștere a simbolurilor de stat și a tradițiilor naționale ale Moldovei.

În programul de concert pentru oaspeții festivalului, printre alte evoluări, dedicate altor țări ale Uniunii, a evoluat cu numărul de estradă "Pe Nistrul natal" și Colectivul de Creație pentru Copii de la Centrul de Asistență Socială pentru Familii și Copii "Istocinik".

"Noi trebuie să respectăm obiceiurile și tradițiile altor popoare și să nu le uităm pe ale noastre, deoarece acestea sînt axate pe respectul reciproc. Tot ce au mai bun diferite popoare este necesar să absorbim. Moscova este capitala tuturor naționalităților. Astăzi vorbim despre faptul că trebuie să fim prieteni, să ne respectăm și să ne iubim unii pe alții. Prin această dragoste, prin această prietenie este puternică capitala noastră și țara noastră. Un asemenea festival nu a fost desfășurat demult. După prăbușirea Uniunii Sovietice, ultima Sărbătoare a Prieteniei a avut loc în anul 1999, încă în vechea Sală de Concerte "Rusia". Astăzi, la inițiativa venită din partea locuitorilor Moscovei, de la familiile noastre cu mulți copii, această tradiție renaște. Eu vă promit din partea mea că Sărbătoarea Comuniunii Națiunilor va fi desfășurată anual. Vă felicit pe toți, dragi moscoviți, cu ocazia acestei sărbători!", a spus șeful Departamentului Muncii și Protecției Sociale a Populației V. Petrosian.

Source: kalinin.ms

Keywords:

diaspora , Festival , Moldova , Moscova

Comments

 (2)
  • #2 ALEXEI Reply Quote selected
    ПОЗОР КИШИНЕВСКИМ ВЛАСТЯМ-КАК ЖЕ ИХ ВЫТУРИТЬ ИЗ ПАРЛАМЕНТА....???
  • #1 alexei Reply Quote selected
    МОЛОДЦЫ ОЧЕНЬ ПОДДЕРЖИВАЮ-ЖАЛЬ ЧТО В РОДНОЙ СТРАНЕ НЕ РАЗРЕШИЛИ ВЫСТУПИТЬ....
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
1569 locuitori

Cioropcani este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Stolniceni, Bulhac și Cioropcani. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 141 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1569 de oameni. Satul Cioropcani a fost menționat documentar în anul 1443.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.