22 february 2012, 10:15 Moldovan Diaspora views 7738
22 february 2012, 10:15 Moldovan Diaspora views 7738

Criza datoriilor: colapsul Europei


Foto: gorod.lv 

"Doi ani la rînd politicienii europeni au încercat să nu lase ca situaţia să iasă de sub control. Ei s-au străduit să evite manifestările  naționaliste și nu întotdeauna au avut o atitudine serioasă față de promisiunile țărilor problemă",  - susține Clemens Vergin în comentariile pentru Die Welt.

"Atena a pretins că vrea să promoveze reforme, Europa a pretins că crede. Acum, acest acord a ajuns la limită" - scrie autorul.

"În Grecia, sînt bucuroși să uite că și în ţările donatoare sînt alegători care nu sînt gata de orice.  Şi răbdarea lor, ca și răbdarea politicienilor s-a epuizat. Cu toate acestea, Grecia continuă să se victimizeze şi caută vinovații de situația sa de neinvidiat în străinătate ", - a comentat Vergin.

Cu toate acestea, potrivit autorului, anume germanii, olandezii şi finlandezii susțin în prezent solvabilitatea Greciei şi "de această dată ei doresc să se asigure că Atena își va ține promisiunea".

"Sîntem acum martorii prăbușirii Europei pe care am cunoscut-o de zeci de ani - spune Vergin. - Bogăţia naţiunilor puternice prin intermediul fondurilor structurale s-a distribuit în cele mai sărace ţări. În acelaşi timp, se menţinea o distanţă onorabilă, pentru a evita impresia de amestec în afacerile interne. Acum, trebuie să recunoaştem că banii Bruxelles-ului într-o anumită măsură, chiar au consolidat structurile nesănătoase, corupte ".

"După doi ani de la începutul crizei financiare în Grecia, în ţările din zona euro au recunoscut că ar trebui să intervină activ în administrarea țării, dacă doresc să prevină o catastrofă şi mai mare", - continuă el.

"Dar pe termen lung, nici Bruxelles-ul, nici giganții economici ai Europei nu vor avea suficientă voință imperială pentru monitorizarea permanentă a "copiilor dificili" ai UE şi presiune pentru a constrînge reforma, - afirmă autorul. - Nu mai vorbim despre faptul că intervenția constantă va provoca în țările problemă  reflexe naţionaliste şi populiste de protecţie, care în prezent se observă în Grecia".


Comments

 (1)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1897
Populația:
591 locuitori

Pepenii Noi este un sat din cadrul comunei Pepeni, raionul Sîngerei. Satul Pepenii Noi se află la distanța de 26 km de orașul Sîngerei și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 591 de oameni. Localitatea a fost fondată în anul 1897.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.