08 july 2019, 16:15 Moldovan Diaspora views 6260
Diaspora cere introducerea votului prin corespondență la următoarele alegeri
08 july 2019, 16:15 Moldovan Diaspora views 6260

Diaspora cere introducerea votului prin corespondență la următoarele alegeri

Diaspora moldovenească solicită introducerea votării prin corespondență pentru moldovenii cu drept de vot care au domiciliul sau reședința în țară ori în străinătate și care nu se pot prezenta la secția de votare în ziua alegerilor.

Conform datelor oficiale prezentate de Ministerul afacerilor Externe din 2016, peste hotarele țării se află 805.509 de cetățeni ai Republicii Moldova. Printe problemele cu care se confruntă la exprimarea votului în timpul alegerilor, sunt: distanțele lungi pentru a merge la secțiile de votare, îndurile lungi la secțiile de votare ( în multe cazuri trebuie să aștepți și cîte 8-10 ore pentru a vota), costurile de deplasare și cazare doar pentru a vota ( în unele cazuri oameni sunt nevoiți să parcurgă mii de km pentru a vota).

Autorii inițiativei au adus drept exemplu de succes al votului prin corespondență - alegerile parlamentare din România din 2017. Votarea prin corespondență s-a realizat prin expedierea buletinului de vot, prin servicii poștale, către secții de votare, organizate la misiunile diplomatice ale României.

"În urma problemelor prezentate mai sus, solicităm Guvernului Republicii Moldova, Parlamentului Republicii Moldova, CEC, Ministerul Afacerilor Externe și Integrare Europeană, cât și partidelor politice și a oricărei instituții care poate ajuta la soluționarea problemelor prezentate să introducă votul prin corespondeță pentru diasporă pentru a avea parte de un proces mult mai organizat, simplu și echitabil pentru toți cetățenii Republicii Moldova", se arată în petiția reprezentanților diasporei.

Source: unimedia.info

Keywords:

posta , diaspora , votare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
618 locuitori

Mihuleni este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Mihuleni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, amplasat pe malul rîului Ciorna, la o distanță de 4 km de orașul Șoldănești și la 112 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 618 oameni. Prima atestare documentară a Mihulenilor datează din anul 1609.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.