12 february 2019, 10:45 Moldovan Diaspora views 4454
Mold-street: Cîte Vize Schengen au fost eliberate în Moldova după liberalizarea regimului de vize
12 february 2019, 10:45 Moldovan Diaspora views 4454

Mold-street: Cîte Vize Schengen au fost eliberate în Moldova după liberalizarea regimului de vize

Deși cetățenii Republicii Moldova au dreptul să călătorească în țările spațiului Schengen fără a solicita vize de la statele membre ale Uniunii Europene, în baza pașapoartelor biometrice, consulatele UE din Republica Moldova au continuat să elibereze Vize Schengen, scrie mold-street.com.

În anul 2018, de exemplu, secțiile consulare ale Cehiei, Germaniei, Italiei, Ungariei, Poloniei și Lituaniei din Chișinău au recepționat 2.627 de solicitări de Vize Schengen, dintre care 85 au fost respinse, comunică portalul statistics.schengenvisainfo.com. Cele mai multe solicitări le-a recepționat consulatul ceh - 1.629, urmat de cel ungar cu 461 și italian cu 264. Refuzurile au constituit 12, 29 și 26 de cereri respectiv (1%, 6%, 10%), potrivit sursei citate.

Nu este precizat dacă toți aplicanții au fost cetățeni moldoveni care nu posedă pașapoarte biometrice sau dacă printre solicitanți au fost și străini. Cifrele pentru anii 2015, 2016 și 2017 sînt comparabile, iar datele pentru 2019 încă nu sînt disponibile.

Pașaportul românesc în loc de viză

Pentru comparație, în 2014, anul cînd a fost abolit regimul de vize pentru moldoveni, au fost înregistrate 13.932 de cereri, dintre care 13.407 au fost soluționate pozitiv și alte 525 - negativ. Numărul este surprinzător de mic, dacă contrapunem cu fenomenul migrației și statistica pentru alte țări în condiții similare și cu populație sau teritoriu comparabil. De exemplu, numărul georgienilor care au solicitat Vize Schengen în anul cînd țara lor a primit undă verde pentru călătoria fără vize în UE (2017) a fost de aproape 2 ori mai mare (23.354) decît al moldovenilor.

România nu este membru al spațiului Schengen, avînd statut de aplicant, și nu eliberează vize Schengen, însă statul vecin își poate adjudeca cele mai multe merite pentru călătoria nestingherită a cetățenilor moldoveni în UE și alte țări datorită politicii de redobîndire a cetățeniei pentru etnicii români din teritoriile istorice pierdute.

Franța, supărată

Deși Franța participă la procesul de eliberare a Vizelor Schengen, secția consulară a Ambasadei franceze nu mai eliberează vize la Chișinău, toate cererile fiind redirecționate la București. Ultima dată consulatul francez din Chișinău a eliberat Vize Schengen în anul 2016, în număr de 48 de bucăți. Decizia de a înceta procedurile de prelucrare a vizelor pe teritoriul Republicii Moldova este motivată de unii observatori de conflictul cu autoritățile moldovene, care au permis compromiterea securității sediului ambasadei odată cu construcția unui bloc locativ multi-etajat în imediata apropiere de misiunea diplomatică.

Cetățenii ruși au constituit cel mai numeros grup de solicitanți de Vize Schengen în anul 2018 - peste 3,69 de milioane de persoane au aplicat la acest act de călătorie, cea mai mare îmbulzeală fiind înregistrată la consulatele Finlandei (mai mult de jumătate de milion), Spaniei și Italiei.

Cetățenii moldoveni beneficiază de regimul liberalizat de vize în relație cu UE din aprilie 2014. Avînd un pașaport biometric național ei pot călători în 26 de țări europene ai Spațiului Schengen (inclusiv Elveția), dar și Bulgaria, Croația, Cipru, România, Monaco, San Marino, Andorra și Vatican.

Continuarea citiți pe mold-street.com.

Source: mold-street.com

Keywords:

spațiul Schengen , viza

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1490
Populația:
390 locuitori

Boghenii Vechi este un sat din cadrul comunei Boghenii Noi, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Ungheni și la 88 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 390 de oameni. Satul Boghenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1490.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.