22 may 2020, 12:00 Moldovan Diaspora views 4975
Muncitorii migranți din Moldova și din alte țări nu se grăbesc să părăsească Polonia
22 may 2020, 12:00 Moldovan Diaspora views 4975

Muncitorii migranți din Moldova și din alte țări nu se grăbesc să părăsească Polonia

Marea majoritate a muncitorilor migranți, în primul rînd cetățeni ai Ucrainei, Moldovei și Belarusului, care lucrează în Polonia (85%), preferă în perioada pandemiei să rămînă în această țară, în principal datorită posibilității de a munci și de a cîștiga (55%).

Acest lucru este evidențiat de rezultatele studiului sociologic "Muncitorul străin în Polonia în perioada pandemiei", realizat de compania EWL S.A. și Centrul de Studii Est-Europene al Universității din Varșovia, transmite Noi.md.

Studiul a arătat că lucrătorii străini din Polonia au simțit impactul negativ al pandemiei de coronavirus. Mai mult de jumătate dintre muncitorii migranți s-au confruntat cu o scădere a numărului de ore de lucru (61%), iar mai mult de un sfert dintre aceștia au fost nevoiți să schimbe industria ocupării forței de muncă (27%).

Cu toate acestea, în general, majoritatea străinilor (72%) în timpul epidemiei se simt în siguranță în Polonia. Doar 13% dintre lucrătorii străini consideră că în perioada pandemiei este mai sigur în țările lor de baștină, dar nu în Polonia.

Printre argumentele care înclină lucrătorii să se întoarcă acasă în timpul epidemiei de coronavirus predomină dorința de a fi mai aproape de familia lor (33%).

Dacă vorbim despre susținerea din partea propriului stat, atunci așteptările primordiale ale lucrătorilor migranți se referă la facilitarea traversării frontierei la intrarea în țara lor (54%) și la asistența la întoarcerea acasă (46%).

Potrivit sondajului, aproape 2/3 din străini angajați în Polonia (63%) planifică în timpul pandemiei de coronavirus să beneficieze de prelungirea automată a termenului de valabilitate a permiselor de ședere și de muncă în Polonia, pe care guvernul polonez a propus-o.

"Astăzi, în legătură cu recuperarea treptată a producției și deschiderea sezonului agricol, în Polonia se simte din ce în ce mai mult lipsa forței de muncă", comentează studiul președintele EWL S.A., Andrzej Korkus.

Potrivit lui, străinii susțin piața poloneză a muncii și sistemul de securitate socială, iar contribuția lor în dezvoltarea PIB-ului polonez în perioada 2014-2018 este estimată la aproximativ 11%. De aceea, este important ca situația actuală să nu provoace o criză cauzată de lipsa migranților plecați din Polonia, care nu pot sau nu doresc să se întoarcă.

Studiul sociologic "Lucrătorul străin în Polonia în perioada pandemiei" a fost realizat în perioada 9-15 aprilie 2020 de către compania EWL S. A., Fondul de susținere a migranților pe piața muncii "EWL" și Centrul de Studii Est-Europene al Universității din Varșovia. Prin metoda CAWI (Computer Assisted Web Interview) au fost intervievați 600 de străini (preponderent din Ucraina, Moldova, Belarus și Georgia), care muncesc în Polonia.

Trebuie remarcat faptul că, potrivit informațiilor portalului Noi.md, în pofida închiderii spațiului aerian și anulării zborurilor regulate, cetățenii Moldovei care se află în țara noastră încearcă să părăsească patria, plecînd în grupuri întregi peste hotare, la muncă, cu avionul.

Source: noi.md

Keywords:

Polonia , migranți

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1529
Populația:
1081 locuitori

Musaitu este un sat şi comună din raionul Taraclia. Musaitu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Taraclia și la 169 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituia 1081 de oameni. Satul Musaitu a fost menționat documentar în anul 1529.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.