20 march 2013, 11:51 Moldovan Diaspora views 5649
20 march 2013, 11:51 Moldovan Diaspora views 5649

Diaspora a sărbătorit Mărţişorul

Peste 10 mii de moldoveni au participat la evenimentele dedicate Mărţişorului şi sărbătorii de 8 Martie, organizate de către diaspora, informează MOLDPRES.

Potrivit datelor Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, peste 45 de evenimente au fost organizate de diaspora în perioada 27 februarie - 17 martie 2013. Majoritatea evenimentelor s-au datorat iniţiativei şi eforturilor voluntare ale asociaţiilor diasporale. La Baku, Ambasada Republicii Moldova în Azerbaidjan a distribuit postere stilizate conţinînd Legenda Mărţişorului în mai multe limbi şi Harta turistică „Bine aţi venit în Moldova Vinicolă”.

La Berlin, Societatea Moldovenilor din Germania şi Ambasada Republicii Moldova în Germania au organizat o expoziţie de tablouri ale pictorului caricaturist Valeriu Kurtu, originar din R. Moldova. Oaspeţii au făcut donaţii, care vor fi utilizate pentru susţinerea Casei de copii cu dizabilităţi din satul Visoca, raionul Soroca. La Dublin, Centrul de Excelenţă în Promovarea Creativităţii Româneşti în parteneriat cu asociaţia diasporală “Moldova Vision” au organizat un spectacol de folclor “Din suflet pentru mama”. Şi la Geneva au avut loc evenimente dedicate primăverii în care copiii moldovenilor au învăţat să confecţioneze mărţişoare.

Evenimente consacrate celor două sărbători au avut loc în majoritatea capitalelor lumii, însă cele mai de amploare s-au desfăşurat în Italia, unde numai la Padova la concerte au venit peste 3000 de moldoveni.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
54 locuitori

Treteşti este un sat din cadrul comunei Zîrneşti, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Cahul și la 153 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 54 de oameni. Satul Tretești a fost menționat documentar în anul 1790.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.