Go to section: Children
16 july 2018, 17:05 Children views 3208
De la 1 septembrie alocațiile bugetare pentru alimentația copiilor și elevilor vor fi majorate
16 july 2018, 17:05 Children views 3208

De la 1 septembrie alocațiile bugetare pentru alimentația copiilor și elevilor vor fi majorate

Probleme ce țin de îmbunătățirea alimentației copiilor și elevilor în grădinițe și școli au fost abordate astăzi într-o ședință la Guvern, prezidată de prim-ministrul Pavel Filip, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi protocol a Executivului.

Printre principalele deficiențe ale sistemului au fost enumerate calitatea neadecvată a alimentelor, lipsa unui mecanism eficient de achiziție a produselor, nerespectarea regulilor sanitare de preparare a bucatelor, precum și normele financiare reduse pentru alimentația copiilor în instituțiile de învățământ.

Pentru a ameliora situația creată este preconizată majorarea cu 2 lei per copil pe zi a normelor financiare alocate pentru alimentația copiilor și elevilor în instituțiile educaționale, începînd cu 1 septembrie curent. În bugetul de stat pentru anul curent, în acest scop sînt prevăzute 51 milioane de lei.

De asemenea, pentru depășirea deficiențelor existente în sistem, a fost elaborată o nouă instrucțiune privind organizarea alimentației copiilor și elevilor în instituțiile de învățămînt general. Documentul este și un ghid metodologic de organizare eficientă a alimentației copiilor și elevilor în condițiile descentralizării proceselor administrative în educație și a unei fluctuației mari a cadrelor ocupate în organizarea alimentației.

Implementarea noilor reguli va contribui la o mai bună organizare a alimentației copiilor, la asigurarea corectitudinii și transparenței în achiziționarea, livrarea și prelucrarea produselor, la respectarea normelor de igienă și la prevenirea intoxicațiilor alimentare. Instrucțiunea urmează să fie definitivată și aprobată în ședință de Guvern.

Zilnic, peste 305 mii de copii și elevi sunt alimentați în instituțiile de învățămînt din țară. În bugetul anului curent, în acest scop este prevăzut circa 1 miliard de lei.

Source: moldpres.md

Keywords:

copii , alimentatie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
346 locuitori

Horodca este un sat din cadrul comunei Drăguşenii Noi, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Hîncești și la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 346 de oameni. Satul Horodca a fost menționat documentar în anul 1443.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.