Go to section: Children
28 december 2020, 12:00 Children views 2710
Moldovenii infectați cu virusul HIV vor putea adopta sau lua copii sub tutelă
28 december 2020, 12:00 Children views 2710

Moldovenii infectați cu virusul HIV vor putea adopta sau lua copii sub tutelă

Persoanele infectate cu virusul HIV vor putea adopta sau lua în tutelă copii. Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a emis un ordin în acest sens, după ce, anul trecut, cuplurile în care unul dintre parteneri este HIV pozitiv au început să beneficieze de fertilizare in vitro.

În 2019, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Programul Comun al ONU privind HIV/SIDA au efectuat un studiu privind cadrul legal din Moldova în domeniul HIV şi au venit cu mai multe recomandări, scrie Publika.

La sfârşitul acestui an, Ministerul Sănătăţii a emis un ordin prin cuplurilor HIV pozitiv li se permite să înfieze copii. De altfel, acest lucru nu este periculos pentru ei.

Potrivit datelor oficiale, la începutul anului, în Moldova erau la evidenţă 9400 de pacienţi cu HIV. Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică estimează că, neoficial, cifra este mai mare. Majoritatea celor care suferă de SIDA sunt persoane tinere. Deşi boala este incurabilă, tratamentul îi poate ajuta să o ţină sub control.

Virusul HIV nu se poate transmite decât prin sânge, spermă sau secreții genitale. Astfel, familiile în care un membru este infectat poate duce o viaţă normală.

Din 2018, statul asigură tratament pre-contact pentru a preveni infecţia în cazul în care un membru al familiei este HIV pozitiv, iar celălalt e HIV negativ. Şi bolnavii de SIDA beneficiază de medicamente gratuite.

Source: publika.md

Keywords:

copii , HIV

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1464
Populația:
4293 locuitori

Tîrnova este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Elenovca, Briceva și Tîrnova. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Dondușeni și la 204 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4293 de oameni. Satul Tîrnova a fost menționat documentar în anul 1464.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.