Go to section: Moldovan Diaspora
14 july 2018, 14:05 Moldovan Diaspora views 13066
Pețire și întîlnire a tinerilor căsătoriți la Kaluga (Foto)
14 july 2018, 14:05 Moldovan Diaspora views 13066

Pețire și întîlnire a tinerilor căsătoriți la Kaluga (Foto)

Un grup de moldoveni din Moscova și din zona Kaluga au desfășurat un eveniment minunat dedicat promovării în Rusia a tradițiilor și valorilor moldovenești.

Ei au arătat pe scenă cum se fac nunțile din Moldova. Sărbătoarea a fost organizată de Autonomia Național-Culturală Federală a Moldovenilor din Rusia în Parcul etnografic-muzeu rus „Etnomir", din regiunea Kaluga, în cadrul Zilei Familiei, Dragostei și Fidelității, relatează Noi.md.

Participanții au arătat modul în care se fac nunțile în Moldova, au vorbit despre tradițiile moldovenești. Astfel, a fost jucat un spectacol teatralizat „Pețitul moldovenesc și întîlnirea tinerilor căsătoriți". După aceasta, a avut loc un concert folcloric, iar seara s-a jucat o nuntă moldovenească teatralizată.

Sărbătoarea rusească Ziua Familiei, Dragostei și Fidelității, marcată la 8 iulie, a fost instituită în cinstea cneazului de Murom Piotr și a soției lui, Fevronia, care au trăit în secolul al XIII-lea. Creștini ortodocși îi consideră drept protectori ai familiei și căsătoriei.

Petru și Fevronia au devenit modele de fidelitate, iubire reciprocă și fericire de familie încă din timpul vieții lor. Ei au murit în aceeași zi – 25 iunie (pe stil nou – 8 iulie) 1228. Corpurile lor, amplasate în locuri diferite, în mod minunat, a ajuns în același sicriu, fapt considerat o minune. Petru și Fevronia au fost canonizați de sinodul bisericesc în 1547. Moaștele lor sînt păstrate în Biserica „Sfintei Treimi" a Mănăstirii „Sfînta Treime" din Murom.

Source: noi.md

Keywords:

diaspora , Rusia , nunta

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1892
Populația:
672 locuitori

Stația de Cale Ferată Rogojeni este o localitate în componența comunei Rogojeni din raionul Șoldăneşti. Loc. Stația de Cale Ferată Rogojeni se află la o distanță de 38 km de orașul Șoldănești și la 97 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia loc. Stația de Cale Ferată Rogojeni constituia 672 de oameni. Localitatea apare odată cu înființarea stației de cale ferată Rogojeni în anul 1892.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.