Go to section: Moldovan Diaspora
15 august 2018, 11:20 Moldovan Diaspora views 9493
Oamenii care visează la Moldova
15 august 2018, 11:20 Moldovan Diaspora views 9493

Oamenii care visează la Moldova

Mulți migranți care au plecat din Moldova nu pierd contactul cu Patria lor, fiind nostalgici și dorindu-şi să se întoarcă și să-şi realizeze aici visele lor secrete și planurile ambițioase.

Una dintre astfel de persoane este dr. Grigore Popuşoi, expert în cardiologie și angiologie intervențională, care operează acum în două țări, deși este mai mult ocupat în Italia, unde s-a mutat acum 16 ani. Dar el nu şi-a abandonat pacienții din Patrie. Timp de mai mult de patru ani, el se întoarce acasă o dată pe lună pentru consultaţii și operaţii, transmite Noi.md.

Potrivit celor menționate în reportajul europalibera.org, clinica din Italia, unde lucrează, a încheiat un acord de parteneriat cu una dintre clinicile private din Chișinău. Împreună cu medicul moldovean vin aici şi colegii dlui italieni. Dr. Popuşoi este expert în tratamentul vaselor de sînge. Datorită ideii acestui parteneriat, el a început să vină în Moldova mai des, unde au rămas prietenii și rudele sale.

"Prilejul de a vizita mai des Moldova exista şi înainte, iar în al doilea rînd, îmi place foarte mult să împărtășesc experiența, pe care am dobîndit-o în străinătate. Cazurile, pe care le consult în Republica Moldova sînt unice. Acest lucru se explică prin faptului că, în Italia, pacienții merg în mod regulat la medici, iar problemele lor sînt rezolvate la începutul bolii. În Moldova bolile, de obicei, se află în stadiu avansat și nu sînt tratate pînă cînd devin insuportabile pentru pacient. Oamenii vin cînd totul este deja înfundat. Nici nu știi de unde să începi și ce să faci. În Italia astfel de cazuri sînt mai puțin frecvente, deoarece există o monitorizare aprofundată și regulată şi nu este admisă avansarea bolilor ca în Moldova", a menţionat Grigore Popuşoi.

Potrivit spuselor lui, după ce a făcut stagii de specializare în diferite țări din Europa și SUA, a avut oportunitate de a studia la magistratură în trei țări: SUA, Japonia, Italia. Dar el a ales Italia. A trecut concursul și a fost distribuit la clinica, în care activează şi pînă în prezent. El a trecut procedura de recunoaștere a diplomei. Grigore Popuşoi a studiat trei ani la Universitatea de Medicină din Italia, a lucrat în calitate de colaborator ştiinţific. Din anul 2000, locuiește împreună cu familia sa în Italia, în Avelino, la sudul țării. Acolo el și-a continuat cariera medicală. În clinica sa sînt făcute aproximativ 6 mii - 6,5 mii de intervenții chirurgicale pe an. El este însă, de asemenea, emigrant, care și-a părăsit baștina în speranța de a avea o viață mai bună.

"Noi sîntem prima generație de migranți moldoveni și niciodată nu ne vom simți 100% italieni. Sîntem nostalgici după Patria noastră, ne dorim să ne revedem prietenii, să ședem la masă împreună cu ei, cu bucate pe care le mîncam, cînd eram copii, pentru că în Italia nu avem parte de aşa ceva. La un moment dat, nu mai înțelegeam cine sînt eu. Mă simțeam ca un adevărat copac fără rădăcini. Am plecat acolo, îmi plăcea acolo. Stăteam acolo o vreme, iar apoi apărea din nou dorul de Moldova. Veneam în Moldova, rămîneam puțin aici, apoi începea să mi se facă dor de Italia. M-am înrădăcinat, dar în ambele țări. Îmi place şi aici, și acolo. Italienii au o zicală: știi unde te-ai născut, dar nu știi unde vei muri", a menţionat dr. Grigore Popuşoi.

Astăzi el este cetățean cu drepturi depline al Italiei, ca și restul membrilor familiei sale. La Chișinău, Grigore Popuşoi se află timp de cîteva zile şi de cele mai multe ori le petrece în sala de operație. Cu orice preț el încearcă să-i revadă pe oamenii dragi lui și locurile sale natale, să se întîlnească cu prietenii din copilărie, să-şi viziteze satul natal.

De fiecare dată cînd vizitează Moldova, este copleșit de nostalgie, satul său natal este Selemet din raionul Cimişlia. Bucătăria naţională rămîne a fi pentru Grigore Popuşoi ceva deosebit, care îi provoacă fiori, îi plac mult borşul, zeama, murăturile, colţunaşii, plăcintele, tot ceea ce mînca în copilărie. Are multe idei despre dezvoltarea medicinei moldovenești, colaborarea cu mai multe clinici din Chișinău. El ar dori să-și împărtășească cît mai mult experiența europeană aici, dar acest lucru este dificil, deoarece există alte legi, alte posibilităţi economice și altă gîndire. "Vreau să-mi realizez visele, ca şi orice altă persoană, care visează", a subliniat medicul, menționînd că visele lui sînt legate, inclusiv, de Moldova.

Source: noi.md

Keywords:

diaspora , medic

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1878
Populația:
8700 locuitori

Blijnii Hutor este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Blijnii Hutor este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Slobozia și la 77 km de Chișinău. Populaţia satului Blijnii Hutor alcătuia 8700 de oameni în anul 2000. Satul Blijnii Hutor a fost întemeiat în anul 1878.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.