Go to section: Moldovan Diaspora
20 september 2018, 17:05 Moldovan Diaspora views 8816
Rezultat inițial (partea 2)
20 september 2018, 17:05 Moldovan Diaspora views 8816

Rezultat inițial (partea 2)

Despre faptul că în ultimii ani emigrarea din Moldova a luat proporții alarmante se vorbește la toate nivelurile, de la mass-media la politicieni și experți. Însă cine pleacă, unde anume, de ce și care pot fi urmările acestui proces? Această situație a fost analizată de jurnaliștii portalului Noi.md.

Locul nu poate fi gol?

Analiștii străini consideră că numărul emigranților economici din Moldova în Rusia și UE poate doar să crească. Rusia, ca și UE, va asimila cu succes aceste fluxuri. Astăzi ele nu prezintă un pericol nici pentru piața muncii din Rusia și UE, nici pentru securitate în general. Mai mult, grație regimului fără vize oferit Moldovei, dar și procedurii simplificate de obținere a cetățeniei române, țări precum Polonia, România, Bulgaria și un șir de alte țări își rezolvă problemele deficitului forței de muncă. Le convine tuturor, cu excepția Moldovei, care, în opinia unor observatori, riscă să asimileze în viitorul apropiat fluxurile de refugiați din Africa și Orientul Apropiat.

Acest punct de vedere se bazează pe faptul că recent comisarul european pentru probleme de migrație, referindu-se la problema fluxului de imigranți în UE, a subliniat că ar fi corect ca țările care au semnat Acordul de asociere să participe la rezolvarea problemelor UE – dacă doresc să devină membri UE cu drepturi depline.

Există temerea că, dacă Bruxellesul va dori cu adevărat să implice țările care au semnat Acordul de asociere cu UE în soluționarea crizei migrației, o va face selectiv. Adică îi va lăsa pe teritoriul său pe imigranții culți, calificați, care respectă legea, expediind în alte țări persoanele cu necesități speciale, slăbite, bolnave, care promovează islamul radical, dar și pe cei care anterior au comis diverse infracțiuni pe teritoriul UE.

În plus, Moldova dispune de soluri fertile, capabile să-i "hrănească" pe imigranți, și de sate pustii cu casele bătute în cuie, din cauza migrației economice a populației.

Dar există și opinia că Moldova nu va fi afectată de criza migrației, care a cuprins Europa. Unu – pentru că Moldova este un membru asociat, nu plenipotențiar al UE, de aceea chestiunea cotării și cazării obligatorii a refugiaților nu o privește.

Doi. În viziunea imigranților, Moldova nu este la fel de atrăgătoare ca UE sau SUA. Indemnizația de cca 30 de euro pentru refugiați și persoanele care beneficiază de protecție umanitară, nu se compară cu indemnizația de cca 1000 euro/lună (fără înlesnirile sociale) dintr-un șir de țări UE sau cu indemnizația de 400-600 de euro, plus pachetul social. Toți imigranții care au stat în Germania mai mult de 15 luni pot beneficia de asigurare medicală obligatorie. Iar statutul de refugiat le permite să nu achite cotizațiile obligatorii pentru asigurarea medicală.

De altfel, dacă va fi nevoie, Bruxelles-ul nu va stopa statutul asociativ al Moldovei. Moldova a semnat Acordul de asociere, conform căruia numărul obligațiilor sale îl depășește mult pe cel al drepturilor. De aceea, dacă la Bruxelles-ul se va decide că Moldova trebuie să împartă cu UE povara migrației, Chișinăul va fi nevoit să o facă cu sau fără voia sa.

Spre deosebire de acei locuitori ai Africii de Nord și Orientului Apropiat care încearcă să ajungă pe țărmurile Europei de Sud cu orice preț sau de sirienii care fug din țara lor în UE și Turcia din cauza instabilității politice, azil politic în Moldova cer, în fond, cetățenii culți ai statelor arabe. Care stau bine pe picioare și anterior au învățat în universitățile din Moldova. Este vorba despre un cu totul alt nivel de cultură și integrare în societate. Practic, ei cunosc cu toții limba rusă sau moldovenească.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

migratie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1489
Populația:
2233 locuitori

Şişcani este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Drojdieni și Şişcani. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Nisporeni și la 75 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2233 de oameni. Satul Șișcani a fost menționat documentar în anul 1489.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.