Go to section: Moldovan Diaspora
14 may 2019, 16:40 Moldovan Diaspora views 15514
Achitarea pensiilor pentru moldovenii care lucrează în Rusia
14 may 2019, 16:40 Moldovan Diaspora views 15514

Achitarea pensiilor pentru moldovenii care lucrează în Rusia

Marți, 14 mai, în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Moldova, au început consultările moldo-ruse privind semnarea Acordului dintre Republica Moldova și Federația Rusă în domeniul asigurării sociale.

Potrivit ministerului, scopul acordului este asigurarea dreptului la pensie a cetățenilor care au lucrat pe teritoriul ambelor țări. Semnarea acordului va afecta în mod pozitiv bunăstarea cetățenilor, va încuraja cetățenii noștri să lucreze în sectorul oficial, precum și va crea condiții favorabile pentru întoarcerea lor în Moldova.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Nelea Rusu, a menționat importanța dialogului, astfel încît cetățenii noștri care au desfășurat sau desfășoară activități de muncă în Rusia să aibă drepturi egale la pensie și la ajutor social.

Delegația Republicii Moldova este reprezentată de experți de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, MAEIE, Biroul de Reintegrare, Casa Națională de Asigurări Sociale și Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă.

Trebuie remarcat faptul că Moldova a semnat 13 acorduri bilaterale în domeniul asistenței sociale cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Republica Cehă, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania și Turcia. Potrivit datelor consulare, circa 500 de mii de cetățeni moldoveni se află pe teritoriul Federației Ruse, dintre care 206 mii sînt angajați oficial.

Source: noi.md

Keywords:

diaspora , Rusia , pensie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1586
Populația:
356 locuitori

Socola este un sat din cadrul comunei Vadul-Raşcov, raionul Șoldăneşti. Amplasat pe malul drept al Nistrului, satul se află la o distanță de 9 km de orașul Șoldănești și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 356 de oameni. Satul Socola este atestat documentar în 1586.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.