05 may 2015, 11:41 Moldovan reality views 6835
Băncile europene vor ajuta Moldova să modernizeze calea ferată
05 may 2015, 11:41 Moldovan reality views 6835

Băncile europene vor ajuta Moldova să modernizeze calea ferată

Moldova va fi ajutată în procesul de modernizare a căii ferate de către două bănci europene – Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, a relatat într-un interviu pentru agenţia „INFOTAG" că Moldova a reuşit să convingă partenerii de dezvoltare să sprijine proiectul de modernizare a Căii Ferate din Moldova (CFM).

„La momentul de faţă deja a fost ratificat acordul de credit cu BERD pentru 52,5 mil. de euro pentru dezvoltarea şi modernizarea căii. Există un acord cu BEI cu privire la oferirea unui credit similar", a spus ministru, adăugând că Comisia Europeană este gata să ofere pentru aceste scopuri un grant de 5 mil. de euro.

Banii vor fi folosiţi pentru repararea capitală a segmentelor problematice ale CFM. În primul rând, este vorba despre segmentele incluse în coridoarele internaţionale: „Chişinău-Ungheni" şi „Ungheni-Ocniţa".

„O parte din resurse se vor folosi pentru procurarea a 11 noi locomotive magistrale", a spus Botnari, subliniind că în ultimii 25 de ani nu s-au făcut investiţii considerabile în înnoirea infrastructurii şi materialului rulant al CFM.

Potrivit ministrului, toate eforturile CFM sunt orientate spre menţinerea căii în stare funcţionabilă. Calea se folosea de locomotive şi vagoane procurate în perioada sovietică.

„Potrivit specialiştilor, în decursul următorilor şapte ani pentru restabilirea infrastructurii şi materialului rulant al CFM vor fi necesare investiţii de circa 400 mil. de euro. Suma dată nu ia în calcul cheltuielile pentru electrificarea căii", a menţionat Botnari.

Ministerul consideră că implementarea cu succes a primei etape a proiectului va permite asigurarea finanţării suplimentare din partea BERD şi BEI, precum şi CoE pentru următoarea etapă de modernizare a drumului.

„Deja avem înţelegeri cu băncile cu privire la majorarea investiţiilor în CFM din partea partenerilor europeni în sumă de până la 400 mil. de euro", a conchis ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari.

Source: www.infotag.md

Keywords:

banca , UE , Moldova , calea ferata

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1525
Populaţia:
4184

Căinari este un oraş în raionul Căuşeni, Republica Moldova. Amplasat în partea centrală a republicii, oraşul Căinari este situat la o distanţă de 45 km de Chișinău, fiind un nod feroviar al Căilor Ferate din Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia orașului constituia 4184 oameni. Prima atestare documentară a satului Căinari, datează din anul 1525. Legenda susţine că localitatea a fost întemeiată în apropierea unui mare izvor, deoarece denumirea ei a însemnat la tătarii din Bugeac „izvor mare, clocotitor”.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.