29 may 2015, 17:43 Moldovan reality views 13443
Categoriile de cetățeni care sînt scutiți de serviciul militar în Moldova
Photo: viza.md
29 may 2015, 17:43 Moldovan reality views 13443

Categoriile de cetățeni care sînt scutiți de serviciul militar în Moldova

De încorporare în serviciul militar în termen se scutesc cetăţenii Republicii Moldova care:

1. Sînt recunoscuţi, după starea sănătăţii, inapţi pentru serviciul militar în timp de pace.

2. Au absolvit instituţii de învăţământ superior.

3. Nu au fost recrutaţi în serviciul militar în termen pînă la împlinirea vârstei de 27 de ani.

4. Satisfac serviciul de alternativă, serviciul militar prin contract sau serviciul în sistemul penitenciar al Ministerului Justiţiei.

5. Sînt domiciliaţi permanent în străinătate.

6. Au fraţi ce au decedat în timpul satisfacerii serviciului militar în termen. Este scutit următorul frate care ar urma să fie încorporat, însă asemenea recruți pot să nu exercite acest drept.

7. Prin decizia instanţei judecătoreşti sunt condamnaţi la pedeapsă privativă de libertate, condamnaţi cu suspendarea pedepsei şi eliberaţi în mod condiţional din locurile de detenţiune urmând să fie plasaţi în mod obligatoriu în câmpul muncii.

8. Au rang religios.

De încorporare pentru pregătire militară obligatorie se scutesc cetăţenii care:

1. Sînt recunoscuţi, după starea sănătăţii, ca inapţi pentru serviciul militar pe timp de război şi scoşi de la evidenţa militară.

2. Satisfac serviciul de alternativă sau serviciul militar prin contract.

3. Sînt domiciliaţi permanent în străinătate.

4. Au rang religios.

Despre termenul de recrut

Cetăţenii Republicii Moldova de sex masculin care au atins vîrsta de 16 ani urmează să fie trecuţi în evidenţa militară în organele locale de conducere militară de la domiciliu. Din momentul trecerii în evidenţă militară ei devin recruţi. Astfel, ei primesc un document, care certifică aptitudinea lor pentru serviciul militar, lămuriri privind drepturile şi obligaţiile lor, regulile de evidenţă militară şi modul de satisfacere a obligaţiunii militare.

Cînd are loc încorporarea?

Cetățenii Republicii Moldova de sex masculin care au împlinit 18 ani urmează să fie încorporaţi în serviciul militar în termen sau pentru pregătire militară obligatorie.

Încorporarea se face de două ori pe an: în mai-iunie şi în noiembrie-decembrie.

Cetăţenii care, după starea sănătăţii, sînt apţi pentru serviciul militar în timp de pace şi în timp de război se încorporează în serviciul militar în termen (18 luni).

Cetăţenii care, după starea sănătăţii, sînt apţi pentru serviciul militar în timp de pace şi în timp de război, dar care refuză să satisfacă serviciul militar din convingeri religioase şi pacifiste, sînt obligaţi să facă serviciul de alternativă (catedrele militare din cadrul instituțiilor superioare de învățământ).

Cetăţenii care au absolvit instituţii de învăţămînt superior se încorporează pentru pregătire militară obligatorie (3 luni).

Care este limita vîrstei de încorporare?

Recruţii care nu au dreptul la amînarea încorporării şi nici temeiuri pentru a fi scutiți de încorporare, trebuie să fie încorporaţi până la împlinirea vîrstei de 27 de ani.

Dacă aveți nevoie de mai multe informații, vă sugerăm să citiți integral Legea Nr. 968 din 17.03.1992. De asemenea, consultați pagina Ministerului Apărării al Republicii Moldova.

Source: www.viza.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1448
Populația:
2522 locuitori

Vasilcău este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vasilcău, Ruslanovca și Inundeni. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Soroca și la 156 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2522 de oameni. Satul Vasilcău a fost menționat documentar în anul 1448.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.