10 july 2015, 11:11 Moldovan reality views 5284
Acordul privind împrumutul de 150 de milioane de euro oferit R. Moldova de către România a fost semnat
10 july 2015, 11:11 Moldovan reality views 5284

Acordul privind împrumutul de 150 de milioane de euro oferit R. Moldova de către România a fost semnat

Acordul privind creditul rambursabil între Guvernele României și Republicii Moldova a fost semnat în dimineața zilei de astăzi în Sala delegațiilor oficiale a Aeroportului Internațional Chișinău, informează MOLDPRES.

Documentul a fost semnat de vicepremierul Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, și Eugen Orlando Teodorovici, ministru al Finanțelor Publice din România.

Guvernul de la București va oferi un împrumut de 150 de milioane de euro Republicii Moldova, în calitate de suport la buget. Prima tranșă în sumă de 60 milioane de euro va fi acordată în acest an. Creditul va fi acordat pe un termen de cinci ani şi cu o dobîndă de 1,5 la sută anual.

"Astăzi am finalizat un proces anunţat anterior, în contextul susţinerii financiare rambursabile pe care o acordă Guvernul României Executivului Republicii Moldova pentru a acoperi deficitul bugetar curent şi a asigura sustenabilitatea proiectelor de dezvoltare. Personal sînt satisfăcut că am reuşit să avem un dialog prompt şi constructiv, am reuşit să depăşim repede anumite temeri şi speculaţii privind perspectiva semnării acestui acord", a declarat premierul Valeriu Streleţ.

„Este o perioadă dificilă prin care Republica Moldova trece acum, din punct de vedere financiar și bugetar, pînă la momentul cînd va avea un acord cu instituțiile financiare internaționale - Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Comisia Europeană, așa cum am avut și noi, în anii trecuți. Cred că este de datoria și mai ales este de puterea României ca, într-un moment dificil, să fim primii care putem spune: da, sîntem aici, vă putem sprijini și putem să vă dăm acest împrumut rambursabil, în condiții extrem de avantajoase", a declarat anterior premierul român Victor Ponta.

Source: www.moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1878
Populația:
457 locuitori

Rumeanţev este un sat din cadrul comunei Doina, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Cahul și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 457 de oameni. Satul Rumeanțev a fost menționat documentar în anul 1878.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.