29 november 2015, 12:45 Moldovan reality views 7620
Portul Giurgiulești îşi va mări teritoriul
29 november 2015, 12:45 Moldovan reality views 7620

Portul Giurgiulești îşi va mări teritoriul

Singurul port maritim din sudul ţării îşi măreşte teritoriul. Pentru a stimula dezvoltarea comerţului naval, suprafaţa portului Giurgiuleşti urmează să fie extinsă cu peste 60 de hectare.

Potrivit unui proiect al Guvernului, autorităţile îşi propun să construiască în regiunenoi puncte de acostare a navelor şi barjelor pentru a face faţă solicitărilor tot mai mari din partea companiilor locale şi internaţionale.

Ministerul Transporturilor urmează să transmită în proprietate întreprinderii "Portul fluvial Ungheni" 61 de hectare de pășuni și zone silvice.

Acum portul Giurgiulești poate deservi anual cel mult 120 de vase maritime și barje. Autoritățile speară că după ce albia râului va fi lărgită, în această zonă și vor fi construite noi dane, numărul ambarcațiunilor deservite va crește de trei ori.

"Un agent economic, pentru ca să se acosteze la noi este nevoie de o săptămână sau două. Trebuie să solicite din timp cheiu sau dana pentru încărcare sau descărcare şi din punct de vedere al automobilelor se blochează dana, dar şi a navelor este un blocaj", a explicat director "Portul fluvial Ungheni", Viorel Pozdirca.

Autoritățile susțin că extinderea portului va atrage companiile navale internaționale.

"De la începutul anului au fost înregistrate 92 de intrări, adică 92 de unităţi. Portul Giurgiuleşti a avut un venit în 2015 de 5 milioane, am putea să avem un venit şi mai mare", a spus directorul "Căpitănia portului Giurgiuleşti", Victor Andruşca.

"Se cunoaşte că transportul naval este cel mai ieftin şi ecologic. Prin majorarea posibilităţilor de primire a navelor va permite dezvoltarea transportului naval şi crearea locurilor de muncă noi şi se va micşora efectul negativ asupra infrastructurii durmurilor", a zic şeful Direcţiei Transport naval a Ministerului Transporturilor, Igor Zaharia.

Anul trecut, prin portul Giurgiuleşti au fost transportate peste un milion de tone de mărfuri.

Source: www.publika.md

Keywords:

Giurgiuleşti , port

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1430
Populația:
1559 locuitori

Bolohan este un sat şi comună din raionul Orhei. Bolohan este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Orhei și la 51 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1559 de oameni. Bolohan a fost menționat documentar în anul 1430.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.