16 may 2018, 14:10 Moldovan reality views 11534
Cîte milioane achită Moldova drept cotizații de membru al UERT care organizează Eurovision
16 may 2018, 14:10 Moldovan reality views 11534

Cîte milioane achită Moldova drept cotizații de membru al UERT care organizează Eurovision

R. Moldova urmează să achite 1,1 milioane de lei din bugetul de stat pentru anul curent drept cotizație de membru al Uniunii Europene de Radioteleviziune (UERT), alianță care organizează anual Concursul Muzical Eurovision.

Suma respectivă (1 124 106 lei) se regăsește în proiectul de Hotărîre a Guvernului cu privire la achitarea din bugetul de stat pentru anul 2018 a cotelor de membru şi a datoriilor Republicii Moldova faţă de organismele internaţionale şi regionale. Proiectul de Guvern urmează să fie aprobat de Cabinetul de miniștri în ședința din 16 mai.

În total, din bugetul de stat urmează a fi achitate peste 63 de milioane de lei pentru onorarea datoriilor și achitarea cotelor de membru față de 71 de organizații internaționale și regionale din care R. Moldova face parte.

În acest an, către Consiliul Europei urmează a fi achitată suma de peste 7 milioane de lei, către Organizația Mondială a Muncii – 4,9 milioane de lei, către Programul Naţiunilor Unite de Dezvoltare – 4,5 milioane de lei. Alte 5,3 milioane de lei vor constitui cotizații de membru și datorii către organizațiile CSI.

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (UERT) este cea mai importantă alianță din lume a entităților mass-media de servicii publice, care cuprinde 72 de membri activi în 56 de țări și 36 de membri asociați din alte 21 de țări. Moldova, prin intermediul companiei Teleradio Moldova este membră a organizației din 1994. Începând cu 2005, R. Moldova participă la Concursul Muzical Eurovision, organizat de această Uniune.

În 2018, R. Moldova fost reprezentată la concursul muzical Eurovision de către trupa „Doredos", cu piesa „My Lucky Day", al cărei autor este interpretul rus Filip Kirkorov. În finala din 12 mai de la Lisabona, Moldova s-a clasat pe poziția zece. Postul public de televiziune nu a făcut publice cheltuielile suportate pentru organizarea concursului din anul curent: premiile, salariile şi diurnele prezentatorilor şi juriului, cheltuielile de deplasare, arenda utilajului sau procurarea diverselor mărfuri.

Anul trecut, ZdG a scris că între 2014-2016, în conturile Companiei publice Teleradio Moldova, din publicitate, în urma organizării şi difuzării Eurovision-ului, au intrat 5,6 milioane de lei. Aproape întreaga sumă a fost cheltuită pentru organizarea cmpetiție muzicale, iar beneficiul final al companiei publice a constituit în cei trei ani 860 de mii de lei. Achitarea cotei de participare şi difuzare a costat, în total, 652 mii de lei. Astfel, în 2014, s-au plătit 187,5 mii de lei, în 2015- 188,7 mii, iar în 2016 – 276,1 mii de lei. În 2015 și 2016 s-a achitat şi pentru „transmisiuni multilaterale" ceva mai mult de 300 mii de lei.

În 2017, reprezentată de trupa SunStroke Project, R. Moldova s-a clasat pe locul trei, obținând cea mai bună performanță în concurs din istorie.

Source: zdg.md

Keywords:

Eurovision , bani

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1632
Populația:
2507 locuitori

Fundul Galbenei este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Fundul Galbenei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Hîncești și la 33 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2507 oameni. Satul Fundul Galbenei a fost menționat documentar în anul 1632.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.