06 december 2018, 14:17 Moldovan reality views 11165
Benzina și motorina vor continua să se scumpească
06 december 2018, 14:17 Moldovan reality views 11165

Benzina și motorina vor continua să se scumpească

Benzina și motorina vor continua să se scumpească la benzinăriile din Moldova.

Acest lucru rezultă din datele Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE), publicate astăzi, privind noile prețuri maxime cu amănuntul pentru marile produse petroliere, care vor funcționa în următoarele două săptămîni, notează Noi.md.

Astfel, în perioada 13-26 iunie, prețul maxim de vînzare cu amănuntul a benzinei Premium-95 este stabilit la 19,49 lei pe litru, iar cel al motorinei – 17,41 lei pe litru. În ultimele două săptămîni, între 1 iunie și 12 iunie, prețurile maxime de vînzare cu amănuntul pentru acești carburanți au fost de 19,15, respectiv 17,09 lei pe litru.

Astfel, în următoarele două săptămîni, benzina va crește în preț cu o medie de 34 de bani pe litru sau cu 1,8%, iar motorina va crește cu o medie de 32 bani pe litru sau cu aproximativ 1,9%.

Trebuie remarcat faptul că, inițial, ANRE a stabilit pentru perioada 30 mai – 12 iunie prețul maxim de vînzare cu amănuntul a benzinei Premium-95 da 19,79 lei pe litru, iar pe cel al motorinei – de 17,75 lei pe litru. Cu toate acestea, pe 31 mai, ANRE a anunțat că își suspendă decizia finală de majorare a prețurilor maxime de vînzare cu amănuntul pentru benzină și motorină, adoptată pe 29 mai 2018, pînă la analiza petițiilor cu privire la această problemă, inclusiv din partea Guvernului și a Parlamentului. Astfel, la 1 iunie 2018, ora 12:01, s-a revenit la prețurile maxime de vînzare cu amănuntul stabilite de ANRE în perioada anterioară.

Creșterea prețurilor la combustibil a provocat un val de proteste ale conducătorilor auto.

ANRE, la fiecare 14 zile calendaristice, în ziua de marți, stabilește prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și gazului lichefiat și le publică pe pagina sa web.

În aceeași zi, fiecare operator de pe piața produselor petroliere determină, ținînd cont de prețurile plafon stabilite de ANRE, prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor respective, le publică pe pagina sa web și le afișează pe panourile informative de la stațiile de alimentare. Prețurile stabilite de operatori intră în vigoare și se aplică pentru toți consumatorii începînd cu ziua de miercuri, ora 00.01 noaptea. Operatorii nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai mari decît prețurile plafon stabilite de ANRE. Contravenienții riscă sancțiuni severe, pînă la revocarea licențelor.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
898 locuitori

Botnăreşti este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Salcia și Botnărești. Satul Botnărești este situat la o distanță de 11 km de orașul Anenii Noi, la 3 km de staţia calea ferată Socoleni și la 21 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 898 de oameni. Pentru prima dată satul a fost menționat documentar în anul 1598, cu numele Butnărești.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.