17 july 2018, 15:20 Moldovan reality views 8542
Dodon: A apărut o nouă oportunitate de reunificare a țării
17 july 2018, 15:20 Moldovan reality views 8542

Dodon: A apărut o nouă oportunitate de reunificare a țării

Planul de federalizare a Republicii Moldova propus de Dmitri Kozak în anul 2003 nu mai este actual, susține președintele Igor Dodon, citat de Noi.md.

Potrivit lui, astăzi conjunctura politică internațională este cu totul diferită, una care creează premise pentru reunificarea țării, în interesele Republicii Moldova.

„La această etapă sîntem în alte condiții, este cu totul altă conjunctură internațională, altă abordare inclusiv a principalelor jucători geopolitici din regiune. Consider și știu că subiectul transnistrean, reunificarea Republicii Moldova poate fi o istorie de succes pe care și-o dorește și Federația Rusă, și SUA, și UE. Sînt șanse reale, în contextul dialogului dintre Rusia și Occident, putem asista la o nouă conjunctură favorabilă, o oportunitate pentru a reunifica țara", a declarat astăzi Dodon.

Șeful statului a anunțat că l-a invitat pe noul reprezentant al președintelui rus pentru dezvoltarea relațiilor comerciale cu Moldova, Dmitri Kozak, să întreprindă la toamnă o vizită la Chișinău. Potrivit lui Dodon, numirea lui Kozak este un pas important, în vederea ameliorării dialogului moldo-rus.

„În premieră pentru ultimii ani a fost numit reprezentantul special al președintelui rus pentru Moldova, și nu pentru Transnistria, deci nu s-a făcut această separare. În al doilea rînd dl Kozak este un profesionist, o persoană care intră în detalii pe subiectele care le are în sarcină, pentru noi ca partener de dialog este unul cu o pregătire destul de serioasă", a comentat el.

Șeful statului a reiterat că, deși, în 2003 a fost ratată șansa reală de rezolvare a problemei transnistrene prin implementarea planului Kozak, acum acest model nu mai este actual.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1635
Populația:
796 locuitori

Volodeni este un sat din cadrul comunei Bleşteni, raionul Edineţ. Satul are o suprafaţă de circa 0.93 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.19 km. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 796 de oameni. Satul Volodeni a fost menționat documentar în anul 1635 cu denumirea Vlădeni.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.