16 august 2018, 12:50 Moldovan reality views 10875
Va fi sau nu obligatorie uniforma școlară?
16 august 2018, 12:50 Moldovan reality views 10875

Va fi sau nu obligatorie uniforma școlară?

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării într-o circulară adresată direcțiilor de învățămînt anunță că uniforma școlară nu va fi obligatorie, potrivit platformei monitordrepturilecopilului.md, citată de Noi.md.

Potrivit circularei, doar instituțiile de învățămînt pot decide introducerea unei uniforme sau a unui cod vestimentar pentru elevi.

Astfel, consiliul de administrație, consiliul profesoral, consiliul elevilor și consiliul părinților pot decide în cadrul instituției sau la nivel de raion/municipiu dacă elevii trebuie să poarte o uniformă sau pot să adopte un cod vestimentar.

În circulara sa, Ministerul precizează că „strategiile de promovare a unui cod vestimentar școlar nu trebuie să includă proceduri coercive, de discriminare și de sancționare prin aplicarea diferitor forme de intimidare asupra elevului și familiei acestuia. Instituția de învățămînt va promova exclusiv instrumente de educare și sensibilizare a elevului și părinților bazate pe respect, empatie, corectitudine și responsabilitate pentru asigurarea dreptului fiecărui copil la educație obligatorie și gratuită.

În cazul apariției unor disensiuni, urmare a nerespectării de către unii copii a codului vestimentar adoptat, administrația școlii identifică soluții pentru remedierea acestora, respectînd principiul interesului superior al copilului. În niciun caz, sub nicio formă, elevului nu i se va limita sau interzice/refuza accesul în instituție sau sala de clasă, se mai arată în circulara emisă de Minister.

Primăvara trecută, Ministerul Educației a lansat ideea introducerii uniformei școlare, urmînd să identifice soluții pentru susținerea copiilor ce provin din familii social-vulnerabile. Propunerea insituirii obligatorii a uniformelor a fost criticată de unii experți, care au atenționat că acest lucru va pune o povară financiară suplimentară asupra părinților. Potrivit estimărilor făcute, prețul unui set școlar complet (toamnă-primavară și iarnă, inclusiv cu haine de schimb), cumpărat o dată pe an, ar însemna pentru părinți cheltuieli obligatorii cu mult peste 2000-3000 de lei pentru fiecare copil.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1782
Populația:
1319 locuitori

Ciufleşti este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Ciufleşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Căușeni și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1319 oameni. Satul Ciuflești a fost menționat documentar în anul 1782.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.