20 september 2018, 09:35 Moldovan reality views 10002
Șoferii de microbuz care refuză noile monede, riscă amenzi mari
20 september 2018, 09:35 Moldovan reality views 10002

Șoferii de microbuz care refuză noile monede, riscă amenzi mari

La șase luni de cînd au fost puse în circulaţie, monedele de unu şi doi lei, moldovenii nu s-au prea deprins cu ele.

Unii spun că acestea se pierd ușor sau nu încap în portofel, iar alții chiar se plîng de faptul că șoferii de maxi-taxi nu le acceptă, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

„Abia ieri am primit rest o monedă de un leu. Îmi pare că voluminos o să fie pentru portmoneu să le porți".

„Nu e comod absolut deloc. Am impresia că nu e aceeași valoare la bani".

Totuși, oamenii nu se grăbesc să-și cumpere portmonee.

„În general, oamenii nu prea cumpără portmonee. Fie nu s-au deprins cu monede, fie că acestea încă nu sînt atît de populare. De obicei, femeile în vîrstă caută astfel de portofele, iar cei mai tineri nu iau rest în monede".

Moldovenii care folosesc totuşi noile monede s-au trezit că sînt refuzaţi în magazine sau în transportul public. În astfel de cazuri, ei se pot adresa la Inspecția Financiară.

„Am avut un caz la maxi-taxi. Am vrut să-i dau domnului doi lei și nu a vrut. Cred că dumnealui încă nu știa de această monedă".

„Se pierd ușor și nu toți îi primesc. La rută, chiar la microbuz. - Și ce vi s-a spus? - Mi s-a spus că ușor se pierd și trebuie lei, adică să dăm în lei".

Specialiștii de la Banca Națională le reamintesc agenților economici că sînt obligați să accepte banii. În caz contrar, se pot alege cu amenzi de pînă la 12 mii de lei.

„Toate persoanele fizice și juridice sînt obligate să primească ca plata semnele bănești legale de pe teritoriul Republicii Moldova. Iar pentru persoanele juridice, de la 120 pînă la 240 de unități contravenționale cu posibila oprire a activității acestora de la trei luni pînă la un an", a spus şeful de direcţie în cadrul BNM, Corneliu Melnic.

Pînă la sfîrșitul acestui an, în circulaţie vor fi puse și monede de cinci și zece lei. Iar potrivit calculelor BNM, bancnotele de 1, 5 și zece lei vor dispărea pînă în 2022.

Source: publika.md

Keywords:

amenda , moneda , soferi

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1981
Populația:
276 locuitori

Iantarnoe este un sat din cadrul comunei Rașcov din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Camenca și la 148 km de Chișinău. Populaţia satului Iantarnoe alcătuia 276 de oameni în anul 2004. Satul Iantarnoe a fost înființat în anul 1981.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.