18 october 2018, 14:15 Moldovan reality views 11361
Securitatea ”gazelor” în Moldova: Cum să evităm noi explozii?
18 october 2018, 14:15 Moldovan reality views 11361

Securitatea ”gazelor” în Moldova: Cum să evităm noi explozii?

Explozia din sectorul Rîșcani, care a curmat patru vieți și a distrus o parte a unui bloc locativ cu mai multe apartamente, a pus din nou problema securității "gazelor". Deși se discută mai multe versiuni, cea de bază este exploatarea necorespunzătoare a echipamentelor (buteliilor) de gaze.

Plus la investigarea cauzelor tragicului accident, organele competente vor trebui să ia măsuri de prevenire a incidentelor similare pentru viitor. Căci explozia dată pe departe nu este prima din anii din urmă – la Chișinău, dar și în alte localități ale republicii. În opinia experților, autoritățile au nevoie de o abordare mai responsabilă față de asigurarea securității în sectorul rezidențial, pentru a reduce la minim factorii care prezintă risc pentru viețile oamenilor.

Evaluarea consecințelor

Explozia din blocul multietajat de pe bd. Moscovei 11/5, care s-a produs în seara de 6 octombrie,2018 a curmat viețile a patru oameni, inclusiv a unui copil de 4 ani. Potrivit datelor Ministerului sănătății, în prezent în spitale se mai află două victime. Unda de șoc a exploziei a deteriorat numeroase apartamente, în mai multe dintre acestea s-a prăbușit tavanul. La lichidarea consecințelor au fost antrenați peste 100 angajați ai Inspectoratului General de poliție, Departamentului trupelor de carabinieri, Inspectoratului General pentru situații excepționale (IGSE), reprezentanți ai autorităților locale.

Toți locatarii blocului au fost evacuați, însă majoritatea au putut reveni la apartamentele lor. Guvernul a alocat familiilor celor decedați ajutoare în sumă de 50 mii lei, iar primăria Chișinău a oferit 10 mln. lei pentru reparația apartamentelor și achiziționarea,în caz de necesitate, a unor locuințe noi. Plus la acestea, toți sinistrații au primit produse alimentare, vestimentație și obiecte de primă necesitate. Și președintele Igor Dodon și-a anunțat pe o rețea de socializare decizia de a oferi asistență materială completă tuturor familiilor afectate, în special celor care au rămas fără locuință.

Și-au adus aportul și chișinăuienii. Tragicul incident i-a unit pe locuitorii capitalei, sinistrații nu au rămas singuri cu nenorocirea. Ei au simțit grijă și compasiune, căci un om necunoscut era gata să le ofere casa pentru a înnopta, altul îi servea cu ceai fierbinte nemijlocit în stradă, al treilea era gata să le ofere haine calde. Automobiliștii se ofereau să transporte gratuit evacuații la rude sau cunoscuți . Pe parcursul acestor zile în curtea blocului și în alte puncte din oraș are loc colectarea ajutoarelor pentru sinistrați. După explozie oamenii au reacționat imediat, au demonstrat o mobilizare fără precedent, inclusiv în internet, în special pe rețelele de socializare. Activiștii au lansat o campanie de susținere a celor care aveau nevoie de osebită de ajutor.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

gaz , explozie , securitate

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
6 locuitori

Popovca este un sat din cadrul comunei Lingura, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Cantemir și la 106 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 6 oameni. Satul Popovca a fost înființat în anul 1911.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.