16 january 2019, 12:45 Moldovan reality views 9609
Studenţii şi elevii vor putea vota în localităţile în care învaţă
16 january 2019, 12:45 Moldovan reality views 9609

Studenţii şi elevii vor putea vota în localităţile în care învaţă

Studenţii şi elevii cu drept de vot pot să participe la alegerile parlamentare şi referendumul din 24 februarie, în localităţile unde învaţă, chiar dacă nu au viză de reşedinţă acolo.

Conform Codului Electoral, ei vor vota în baza buletinului de identitate şi a unui act care confirmă în ce instituţie îşi fac studiile. Vor putea participa însă doar la referendum şi vota pentru candidaţii din circumscripţia naţională.

"Această categorie de alegători vor fi înscrişi în lista suplimentară, iar la rubrica notă din listă se va indica instituţia de învăţămînt la care aceştia sînt înmatriculaţi. Dacă au domiciliu sau reşedinţă această categorie studenţii sau elevii cu drept de vot în aceeaşi circumscripție uninominală cu instituţia de învăţămînt la care sînt înmatriculaţi aceşti alegători pot vota şi pentru candidatul din circumscripţia uninominală", a declarat Alina Russu, preşedintele Comisiei Electorale Centrale.

Acelaşi lucru este valabil şi în cazul militarilor care nu au viză de reşedinţă în localităţile în care îşi fac serviciul militar. Ei vor vota în baza livretului militar şi vor fi incluşi în lista suplimentară, dar nu vot putea alege candidatul din circumscripţia uninominală în care este inclusă localitatea. Studenţii, elevii şi militarii vor fi obligaţi să semneze o declaraţie pe proprie răspundere prin care se angajează să nu mai voteze în altă secţie.

Source: publika.md

Keywords:

studenţi , votare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
24 locuitori

Șevcenco este un sat din cadrul comunei Mocra din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 112 km de Chișinău. Populaţia satului Șevcenco alcătuia 24 de oameni în anul 2004. Satul Șevcenco a fost înființat în secolul XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.