23 february 2019, 11:45 Moldovan reality views 17047
Ce trebuie să știi atunci cînd mergi să votezi duminică
23 february 2019, 11:45 Moldovan reality views 17047

Ce trebuie să știi atunci cînd mergi să votezi duminică

Duminică, 24 februarie 2019, cetățenii Republicii Moldova sînt chemați la vot pentru a alege un nou legislativ, dar și pentru a se expune pe marginea referedumului cu privire la micșorarea numărului de deputați de la 101 la 61.

Astfel, fie că îți vei exercita dreptul de vot în țară sau peste hotare, trebuie să deții unele acte de identitate.

În țară, alegătorul votează la secţia de votare din circumscripţia uninominală pe teritoriul căreia îşi are domiciliul valabil, înscris în actul de identitate. La alegerile parlamentare în circumscripțiile uninominale participă doar alegătorii care au domiciliul în circumscripția uninominală respectivă. Alegătorii cu domiciliul în localitățile din stînga Nistrului, vor vota la secţiile de votare distincte deschise pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub jurisdicție constituțională a autorităților publice centrale.

Alegătorul primește două buletine de vot în cazul în care votează la secţia pe teritoriul căreia îşi are domiciliul valabil, înscris în actul de identitate. În cazul în care alegătorul votează în altă secție decît acolo unde își are domiciliul, acesta va vota doar pentru lista de candidați pentru circumscripția națională în baza certificatului cu drept de vot. Studenţii şi elevii cu drept de vot înmatriculaţi la instituţii de învăţămînt într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu pot vota deputații aleși în circumscripția națională la orice secţie de votare deschisă în această localitate. Pentru a vota, studenții vor prezenta buletinul de identitate și fișa, carnetul de student, vor completa și semna o declaraţie pe proprie răspundere privind abţinerea de la votarea multiplă.

Actele în baza cărora alegătorii pot vota pe teritoriul Republicii Moldova:

buletinul de identitate cu fișa de însoțire;
buletinul de identitate provizoriu cu menţiunile privind cetăţenia Republicii Moldova, domiciliul titularului;
legitimaţia de serviciu pentru militarii în termen;
livretul eliberat de Centrul Serviciului Civil pentru persoanele care satisfac serviciul civil (de alternativă).

Cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare își pot exercita dreptul de vot la orice secție de votare constituită în afara țării, conform regulamentului Comisiei Electorale Centrale. Lista secțiilor de votare va fi plasată pe pagina oficială www.cec.md, după constituirea acestora, cu 35 de zile înainte de ziua alegerilor.

Actele în baza cărora alegătorii pot vota peste hotarele țării:

paşaportul valabil al cetăţeanului Republicii Moldova
livretul de marinar
nu se permite votarea în baza buletinului de identitate.

Totodată, în contextul unor speculații tot mai intense pe seama participării la alegeri cu acte de identitate expirate, Comisia Electorală Centrală precizează că la ultimul scrutin electoral, din cei 138 350 de persoane care au participat la vot, doar 175 și-au exercitat dreptul de vot în baza actelor de identitate expirate.

CEC menționează că orice alte cifre folosite în acest sens sînt manipulatorii și denaturează esența procesului electoral.

Source: realitatea.md

Keywords:

alegeri , sfat , votare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1807
Populația:
1549 locuitori

Chioselia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ţărăncuţa și Chioselia. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cantemir și la 154 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1549 de oameni. Satul Chioselia a fost menționat documentar în anul 1807.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.